Вторник,

Съвет по сигурността за коронавируса(ОБНОВЕНА)

От: СТАНДАРТ -
269
Съвет по сигурността за коронавируса(ОБНОВЕНА)
A
A
A

Извънредно заседание заради коронавируса, който вече покосява Европа и взе 4 жертви в Италия, свиква премиерът Бойко Борисов. Заседанието първоначално бе наслочено на утре, 25 февруари, от 8,30 ч., но впоследствие бе преместено за 16 ч. днес.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов иска общо решение на ЕС за коронавируса

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на COVID-19, предприетите мерки срещу заразата в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов настоя пред европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон за общоевропейско решение за мерки срещу смъртоносния коронавирус от Китай.
„Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме“, каза премиерът.

Трябва да имаме бързи, ефективни и общи действия, за да ограничим разпространението на коронавируса, каза в същото време министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг, след като проведе среща с държавния министър на вътрешните работи на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман.

„Действията, които се развиват в Италия, са изключително притеснителни за всички нас, тъй като вече проблемът е на територията на Европа. Ако до момента контролирахме летищата и възможностите за проникване бяха значително по-малки, в момента говорим за наличие на коронавирус на територията на Европа, което включва и сухоземните граници. Трябва много бързо да се вземе общо европейско решение, което да защити всички страни-членки на ЕС.

Успоредно с това всяка една държава трябва да предприеме свои действия за засилване на контрола по границата: най-вече бърза реакция при проява на симптоми и бърз обмен на информация, защото това е много важно бързо да се открие източникът, за да могат да се приложат ефективни мерки“, допълни той.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията