ЕС се споразумя с Турция за мигрантите

ЕС се споразумя с Турция за мигрантите | StandartNews.com

Европейският съюз (ЕС) и Турция постигнаха принципно споразумение за мигрантите. Това стана ясно след 12-часови преговори.

Анкара ще получи 6 милиарда евро от съюза вместо 3 млрд. Голяма част от европейските лидери бяха изненадани от исканията на Турция в последния момент за още пари, бързо махане на визите и напредък в кандидатстването за член на ЕС.

Споразумението цели да даде ясен сигнал, че Европа затваря врати, за тези които са избрали нелегални канали на миграция, но се очаква да бъде финализирано на редовен Европейски съвет в края на следващата седмица.

Турция ще приеме обратно всички, влезли нелегално в Гърция, които нямат право на международна защита. През следващите дни - до редовния Европейски съвет на 17 март - ще се работи по изясняване на подробностите около няколко точки. Договорена е формула 1 плюс 1 – за всеки нелегален мигрант, който Европа върне, да се приема по един сириец от лагерите в Турция. Това значи, че легално пребиваващите в лагери сирийци ще получат легализация в Европа, а тези, които плащат на трафиканти, трябва да бъдат обезсърчени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай