Вавринка надви Надал и грабна титлата на Australian Open

Вавринка надви Надал и грабна титлата на Australian Open | StandartNews.com

Мелбърн. Швейцарецът Станислас Вавринка е победителят в Australian Open.

Той победи с 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 лидера в световната ранглиста Рафаел Надал. Това е първа титла от Големия шлем за швейцареца и негова шеста в кариерата, спечелена при първата му победа от 13 мача срещу испанеца.

При обновяването на световната ранглиста в понеделник Вавринка ще се придвижи до номер 3 - най-доброто му класиране, но ще стане и първа ракета на Швейцария.

Никога досега не бе печелил срещу тенисист, намиращ се в момента под №1 в ранглистата от общо 15 опита. Вавринка е 99-ият тенисист, вдигал в ръцете си трофей на турнири от Големия Шлем и вторият швейцарец след Роджър Федерер.

Надал получи контузия в гърба, като по време на мача поиска наместа на физиотерапевта и във втория сет създаваше впечатление, че е на път да се откаже заради болките.

Ако беше победил, това щеше да е 14-ата му титла от турнир от Големия шлем.

Печели срещу Джоко първата си титла

Баща му е германец, майка му швейцарка, а дядо му и баба му са чехи. Това е новият шампион на "Аутстрелиън оупън" Станислас Вавринка. Има по-голям брат - Йонатан, бивш тенисист и настоящ треньор по тенис - и две по-малки сестри - Джанае и Наела, които също се занимават с тенис.

Стас започва да играе на 14, а година по-късно вече е част от сателитни тенис вериги. В първите си мачове на двойки си партинира или с брат си, или с брата на треньора си. Спира да ходи на училище на 15, за да може да се отдаде изцяло на тениса.

Първата му титлата от турнир от висока категория е в Умаг, Хърватия, през юли 2006 г., където на финала Новак Джокович се отказва в тайбрека на първия сет поради затруднено дишане.

В края на октомври 2006 г. Вавринка се изкачва на 29-о място в ранглистата. На 7 октомври 2013 г. достига осмо място в ранглистата.

На Летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г. печели златен медал на двойки заедно с Роджър Федерер.
На 26 януари 2014 г. печели първата си титла от Големия шлем - на Откритото първенство на Австралия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай