Светкавицата Болт спечели световната титла в Пекин

Светкавицата Болт спечели световната титла в Пекин | StandartNews.com

Светкавицата Юсейн Болт озари отново Пекин. Седем години след като спечели олимпийската титла в китайската столица днес ямаецъг стана и световен шампион на 100 м. Златото е трето за Болт от първенства на планетата на 100 м. По този показател той се изравни с американците Карл Луис и Морис Грийн. Тази титла на Болт обаче бе най-трудно спечелената от него на световни първенства. През сезона той имаше само 9,86 сек и се оплакваше от хронични болки в кръста.

В същото време основен претендент за златото стана хващания два пъти с допинг и оправдан веднъж Джъстин Гатлин (САЩ). Американецът дори бяга 9,74 сек в Доха през май, а на полуфинала в Пекин записа 9,77 сек. Всички очакваха, че Гатлин най-накрая ще победи в директен сблъсък на финал на световно Болт. С оглед на болежките 29-годишният ямаец бяга максимално икономично до финала. В него той успя да уцели старта и до финала не даде на Гатлин да го застигне. Той финишира за 9,79 сек, което му е лично за сезона. Гатлин остана втори с 9,80 сек, а трети са Трейвън Бромел (САЩ) и Анде Де Грасе (Кан) с 9,92 сек. "Благодаря на публиката за фантастичната подкрепа, каза след титлата Болт.


За първи път в историята на финала на 100 м бягаха 9 души. Това стана заради наличието на трима от полуфиналите с 9,99 сек. За първи път китаец бяга за златото на световно. Бингтайн Су постигна на полуфинала рекорд на Китай от 9,99 сек. Следващите цели на Болт в Пекин за злато на 200 м и още едно на 4 х 100 м. Досега той има 3 титли на 200 м и 3 в щафетата.

Със спечеления златен медал днес Болт вече е еднолично №1 по отличия от световни. Той има 9 златни и 2 сребърни медала. Карл Луис вече е втори с 8 златни, 1 сребърен и 1 бронзов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай