Спортистите - лица за милиони

Големите световни марки си избраха елитните футболисти и тенисисти

Спортистите - лица за милиони | StandartNews.com

Големите имена в спорта рано или късно правят и свои модни линии, а също така дават и лицата си на известни марки, за да си рекламират продуктите. Във времето на развитите социални мрежи лансирането на марките на световните спортисти става още по-лесно. В България най-новата марка е тази на легендата Христо Стоичков – H8S. Лично Камата покани спортисти, бизнес и моден елит на премиерата на своята линия и сайт 8hristo.com. На премиерата в хотел „Маринела“ Ицо показа за първи път спортната линия, която ще носи неговото име. От 6 години Христо Стоичков работи като телевизионен анализатор, коментатор и репортер в американския испаноезичен телевизионен гигант TUDN (бивш Univision Deportes) , както и за мексиканския „Телевиса“. Притежава треньорски лиценз „Про“, който му позволява да води отбори на най-високо ниво. Най-големият му успех като наставник е второ място в първенството на ЮАР с Мамелъди Съндаунс (2010 г.). Спортните дрехи и аксесоари с марката H8S могат да бъдат намерени на сайта на Камата. Върху някои от фланелките са изобразени моменти от славната кариера на Ицо на Световното в САЩ 94, а и с Барселона. Материалите са изцяло български, защото Христо винаги е държал на родното и сега иска да покаже на света, че и България може да прави дрехи на световно ниво. Фланелките с лога от успехите на Камата се продават по 49,90 лв, а тези с якичка с 10 лв повече. Анцузите с логото H8S са на цена от 139,90 лв и наред с останалите екипи могат да се поръчват онлай за целия свят. „Знаете, че осмицата е любимото ми число и ме е преследвала през целия ми живот, обясни Стоичков избора на числото 8 в логото на марката му. – Осмицата и символ на безкрайност – няма край. Мисълта ми е насочена към младите. Ще се радвам, който желае да носи дрехите, които са изработени от български производители и са от висока класа“. Всеки месец във виртуалния магазин на Ицо ще бъдат добавяни нови артикули. На сайта на Ицо може да се поръча и книгата му „Историята“, написана съвместно с журналиста Владо Памуков. Тя вече мина тираж от 70 000 в България. Книгата ще бъде издадена и на испански, и английски.

Стоичков е лице на Jeep Wrangler

Паралерно със старта на бранда си от спортни облекла Христо Стоичков стана и лице за България на емблематичния Jeep Wrangler. Камата прецени, че това е единственият модел, който е способен да премине през всички терени без усилия и в същото време да запази комфорта и сигурността при пътуване. Jeep Wrangler е най-разпознаваемият автомобил в света, като той напълно отговаря и на имиджа на най-
популярната осмица в световния спорт – Христо Стоичков (на снимката). Легендарната марка Jeep е тази, която въвежда в автомобилния сегмент 4х4 технологиите, а гамата ѝ в наши дни обхваща от най- новите, комфортни и атрактивни компактни SUV, през отличителни и авторитетни модели, до автомобили с ненадминати възможности на офроуд терени. А както знаете Стоичков е страстен почитател на лова и именно този джип може да го закара и до най-недостъпните места.

Друга от родните ни футболни звезди

Димитър Бербатов също пусна свой бранд

дрехи и артикули – DB9. Те обаче за разлика от тези на Ицо се произвеждат в силно ограничено количество. Съвместно с King Football Бербатов се погрижи всеки от клиентите му да получава лично послание от него, чрез мобилно приложение. Така се гарантира, че продуктът е оригинален. В онлайн магазина на Бербо им тениски, шапки, суичъри и бельо с марката DB9, като цените варират от 38 до 95 лв.

Цвети Пиронкова заложи на Pironetic

Най-добрата българска тенисистка от началото на века Цветана Пиронкова избра да вложи част от спечелените от наградни фондове над 4 млн. долара в своя модна линия. Тя също използва част от фамилията си и така се получи Pironetic. Открита бе и онлайн платформа pironetic.bg. Модната линия на Цвети е насочена към дамите. Те могат да открият сутиени, потници, фланелки и клинове в различни цветови модификации. Цените започват от 17 лв и стигат до 84,90 лв.

Първият милиардер във футбола регистрира CR7

Носителят на 5 „Златни топки“ Кристиано Роналдо бе сред първите големи спортисти регистрирали свои брандове. През 2008 португалецът създаде CR7 за всичко от бельо до чаршафи. Година по-късно той регистрира и CR9. Първият футболист достигнал границата от 1 млрд. Долара е именно той. Освен милионните договори с Ман. Юнайтед, Реал Мадрид и Ювентус португалецът заработва сериозно и от рекламни договори. От собствените си марки той печели не малко. Роналдо обаче има договори с брандове от спорт до коли. Звездата печели много защото има много последователи в социалните мрежи. Само в Инстаграм той е следван от над 200 млн. души по целия свят.

Серина Уилямс е машина за пари

Носителката на 23 титли от Големия шлем в тениса е най-успешната спортистка в бизнеса. 39-годишната американка е спечелила само за 2019-а над 225 млн. долара. Освен собствена марка спортна екипировка Серина има от преди година и собствен рисков фонд Serena Ventures, който инвестира в млади компании. Общо американката е вложила милионите си в 34 компании. Само от тенис Серина е спечелила близо 90 млн. долара.

Роджър Федерер - швейцарска точност

39-гoдишният тeниcиcт e в ĸpaя нa ĸapиepaтa cи, нo пeчaлбитe мy oт нeя щe ocтaнaт виcoĸи въпреки пандемията от коронавирус. Само за 2020 тенисистът е направил 200 млн. евро. Общо досега Федерер има над 1 млрд. Евро от тенис и рекламни договори. Πpeз 2018 г. тoй cĸлючвa 10-гoдишeн дoгoвop зa $300 млн. c ĸoмпaниятa зa дpexи Unіqlо. Швейцарецът е магнит за парите и то без да прави собствена марка, а като рекламира големите брандове. Роджър има милионни договори с Мерцедес, Credit Suisee, шампанското Moët & Chandon, Nike, Rolex и Gillette. 

Рафа Надал  е лице на часовник за $1 милион

Най-успешният испански тенисист Рафа Надал, който е носител на 19 титли от Големия шлем е рекламно лице на много известни марки. В преследване на 13-ата си титла в Париж Рафа играе с часовник RM 27-04 Tourbillon Rafael Nadal на марката Richard Mille на стойност 1 милион долара. От него са направени само 50 броя. Бижуто е от изработено на 90% от титан и тежи само 30 грама. Само от победите си в тениса Надал е спечелил 115 милиона долара. Няколко пъти по толкова обаче са парите, които е изкарал от рекламни договори. Освен лице на часовниците Richard Mille испанецът е обвързан и с концерна за спортна екипировка Nike и автомобилния гигант Kia. Babolat и Tommy Hilfiger допълват рекламните договори и портфейла на Рафа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай