Мъдрецът на футбола

Ленарт Йохансон научил какво е бяло и черно през Втората световна война

Мъдрецът на футбола | StandartNews.com

Ленарт Йохансон беше син на работническо семейство, обожаваше шейните. Роден на 5 ноември 1929 г. в Брома, Швеция. Израства в кокетното градче Акешов, на кратка разходка с велосипед от ст. "Расунда", домът на АИК. В неделя, първо ходеше на църква в 11,00 часа, а после с колелото на мач - обикновено от 13,30 ч.
Само на 8 г., малкият Ленарт Йохансон за първи път направи този график, за да види дербито АИК - Малмьо (първият мач на този стадион). "Вероятно съм един от малкото хора, които видях първият и последния мач (АИК - Наполи през 2012 г.) на "Расунда", казва Йохансон.
Той започва да рита на 12 г. в малка школа, но няма пари и трябва да работи. Но заради слабата икономика, не се намира и работа за малкия Ленарт. В резултат на това, той и няколко негови приятели само правят нещо като школа - "IK Hjälm". Те спяха в приюти и получаваха по 25 крони на къща, за това че чистят и подреждат всичко там. Първият им мач се проведе на новосъздадения Броммапойкарна. Той пък носеше хокейна каска в цветовете на националния отбор - жълто и синьо. Той обаче не се виждаше като талант на терена. Беше доста добър в кимането, в преговорите. Още тогава го знаеше. Обичаше да решава проблемите с дипломация, а не с нарушения.
След края на кариерата си Ленарт напредва в работата си във фирмата "Forbo Forshaga", където започва на 15 години и завършва като главен изпълнителен директор и председател на борда 50 години по-късно. През 1985 г. Леннарт е избран за председател на Шведската футболна асоциация, където е до 1990 г. Идва и голямата крачка напред. Леннарт бе избран на Конгреса на УЕФА в Малта през 1990 г. за петия президент. Втората най-влиятелна позиция във футбола! Пост, който той запази до 2007 г. Най-дългият период, в който някой е бил в офиса.
Самият Леннарт смята, че вероятно е бил избран, защото той, като швед, е извън конфликтите, в които участваха кандидатите от големите футболни нации. Швеция имаше висок статут на солидарна страна, която гледаше на спорта преди всичко.
УЕФА, която Ленарт Йохансон пое, беше много различна от днешната. Офисът в Берн не беше изключителен. Организацията имаше оборот от малко под 50 милиона шведски крони годишно. Промяната обаче бе пълна и ще се случи бързо. Правото на телевизионни предавания внезапно генерира пари, както никога досега. Светът на бизнеса и финансите влезе със светкавична скорост във футбола. От там се появи дизайнът за новата купа за европейския шампион, а от там и за целия турнир.
Шампионската лига бе създадена! И световният футбол щеше промени завинаги. За добро и зло! "Беше време за плячка. УЕФА западаше и големите ни състезания не генерираха приходите, които трябваше. А и хората бяха загубили интерес", каза Ленарт Йохансон в интервю пред Фредрик Белфрадж в "News 55".
УЕФА обаче прерасна в съвременен фактор на мощността с многомилиарден оборот. Телевизионните компании започнаха да плащат огромни суми, които направиха УЕФА и клубовете и играчите изключително богати. Леннарт Йохансон беше едновременно горд и ужасен от постигнатото. "Ясно е, че съм романтичен. Но смятам, че преди беше по-лесно. В същото време знам, че всички други развития в обществото вървят по този начин. Всеки, който има много, трябва да има още повече. Някои трябва да бъдат облагодетелствани, други не", каза мъдро той преди години.
Фактът, че Ленарт расте по време на Втората световна война оформя в него голяма социална ангажираност. "Бях поглезен с грижа и любов. В същото време имах подходящо възпитание. Научих какво е бяло и черно. Какво беше правилно и грешно. Аз само се възползвах от това. Хората са равни", казва той. "Ако сега съм добър лидер, както други казват, то вероятно е, защото съм бил във всички ситуации в живота. Като лидер съм привлечен от отговорността. В това отношение съм бил кариерист. Искам да бъда замесен в нещата" С възрастта си обаче станах по-малко уверен в тезите си", каза Леннарт в "News 55". Въпреки шумния си глас и голямата си качулка, Ленарт рядко се възползваше от статута на "писатели" по целия свят. Големите му загуби във футбола дойдоха, когато той се биеше срещу корумпиран и дългокрак шампион. Ленарт Йохансон оспорва Сеп Блатер за позицията на председател на ФИФА през 1998 г. Блатер печели гласуването с числата 111 срещу 80, но впоследствие бяха разкрити подкупи.
Ленарт Йохансон изживя тежко 2017 година, когато втората му съпруга Лола умира ден преди Нова година. Тя говореше, че иска да си купи нова рокля на новогодишното празненство, когато внезапно пада от стола и умира. "Тази загуба беше по-голяма от всичко друго. Това беше моят приятел, най-добрият ми приятел", каза Ленарт.
Паметта за Ленарт Йохансон ще продължи дълго време. В Швеция и по света той е смятан за голям футболен лидер. Някъде в небето, той ще гледа надолу всеки път, когато трофеят на Ленарт бъде вдигнат, както от Ливърпул миналата седмица. А ако някой ден това направи любимият му АИК, той ще изпие чаша хубаво уиски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай