Ледът под Гуардиола може да се окаже тънък

Ледът под Гуардиола може да се окаже тънък | StandartNews.com

Дирк Салзман

suedkurier.de

И все пак "Байерн" спечели. Триумфът им в Лондон бе справедлив с оглед на това, че баварците бяха цял сезон фаворит за всичко. Те финишираха с 25 т. аванс пред "Борусия" в Бундеслигата. А само след седмица ще имат възможност да направят исторически требъл. За целта ще трябва да бият "Щутгарт" във финала за Купата на Германия. И колкото и да бе емоционално всичко в Лондон, това едва ли е краят на един велик "Байерн". Тъй като такава машина свиква с победния път след всеки изминат ден. Баварците загубиха 3 пъти през този сезон - и то случайно. Уважение към "Щутгарт", но не може да спре тима да вземе още един трофей.

И логичният въпрос е какво следва, след като си най-силният отбор в Европа - може би дори най-силният в последните години? Дори доминацията на "Барселона" не бе такава, както на мюнхенци, които просто отчайват опонентите си. В третия си финал за последните 4 г., отборът на Юп Хайнкес най-накрая доказа класата си. А сега? За Пеп Гуардиола може и да не бъде толкова трудно, колкото всички си мислят. Да, очакванията са да надградиш постигнатото от Хайнкес. Но след требъл - накъде? "Байерн" не участва в 10 турнира едновременно. Само докато свикне с начина на работа в Германия, Гуардиола вероятно ще се окичи с три купи - Суперкупата на Европа, тази на Германия и Световното клубно първенство. Това до края на годината. "Реал" и "Барселона" няма да са страшилищата от последните години. Английските отбори пропадат, а "Ювентус" все още няма самочувствие. Така че подобни успехи могат и да се очакват през новия сезон. Още повече, че основният конкурент "Борусия" остана без Марио Гьотце и Робърт Левандовски, които представете си - отиват в "Байерн"! Единственото, което Пеп едва ли ще подобри, е рекордът от само 3-те загуби за сезона. Но едва ли ще го глобят за това...

Защо се стигна до този успех ли? "Байерн" е сплав от невероятни единици, които умеят да играят отборно. Колкото и банално да е - това е формулата на успеха в един отбор. Подобно нещо набързо сътвори и Гуардиола в "Барселона". За това не е трудно да сметнем, че на него ще му трябва само да научи немския език и ще може постига тази сплав. Освен това "Байерн" има два равностойни отбора. На всяка позиции има по двама, трима или дори четирима заместници, които могат да се представят еднакво добре на терена. Това е нещо, което Пеп обича! Всичко това доказва, че през новия сезон "Байерн" ще бъде още силен като игра, идея и цел.

Разбира се, ще има моменти на съмнение. Те ще дойдат от една евентуална изненадваща загуба в началото на първенството. Тогава Гуардиола веднага ще бъде на под прицел. Всеки ход на Пеп ще бъде дълбоко анализиран и коментиран. Ще има и нерви, както и въпроси. "Ще успее ли да се справи?", "Защо сменихме Хайнкес?". Едновременно с радостта и самочувствието, хората в "Байерн" трябва да знаят, че една грешна стъпка и всичко може да се сгромоляса. Тимът определено се движи по тънък лед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай