Германия - Аржентина е стара класика

Германия - Аржентина е стара класика | StandartNews.com

Клозе не пропуска да накаже южноамериканците

Този сблъсък е с невероятна тежест в историята на световните първенства. Два финала, червени картони, масови сбивания, унижения, дузпи и още много. Аржентина срещу Германия е кулминацията и на този Мондиал, който приключва в неделя на "Маракана". Двата съперника ще се срещнат в трети финал след 1986-а и 1990-а, и общо за седми път на Мондиал, което е абсолютен рекорд.

Италия 1990, финал: Западна Германия - Аржентина 1:0

Немците бият с гол от дузпа на Андреас Бреме пет минути преди края на редовното време. Финалът завинаги ще бъде запомнен и с дивашките изпълнения на южноамериканците, които са водени от Диего Армандо Марадона. Но капитанът е поставен в сложно положение, тъй като тактиката се уповава на продължения и дузпи. Когато Бреме вкарва, аржентинците вече са останали с 10 души. Педро Монсон става първият човек в историята, изгонен на финал на световно първенство. Той се опитва да осакати Юрген Клинсман. Густаво Десоти го последва за втори жълт картон три минути преди края и аржентинският срам е огромен.

Мексико 1986, финал: Аржентина - Западна Германия 3:2

Въпреки невероятната жега в Мексико Сити двата отбора намират достатъчно енергия да заработят 6 жълти картона, което е рекорд за финал до 2010 година. Но този сблъсък ще бъде запомнен най-вече с петте гола и коронясването на великия Марадона като световен шампион. Аржентина води 15 минути преди края с 2:0 след голове на Хосе Луис Браун и Хорхе Валдано. Но влизането на мощния Дитер Хьонес е на път да обърне срещата. Немците изравняват чрез Карл-Хайнц Румениге и Руди Фьолер. Според признание на Румениге отборът се втурва малко алчно за победа. И проспива свободния Марадона в средата на терена. Той се нуждае от миг, за да покаже своята гениалност. Пасът му оставя Буручага сам срещу вратаря и Аржентина печели 3:2 с гол шест минути преди края.

Южна АФрика 2010, четвъртфинал: Германия - Аржентина 4:0

Това е голямото унижение за Аржентина на треньора Марадона. Ударът на младите германци може да има отражение и върху финала в неделя, тъй като 18 от играчите в ЮАР ще са и на "Маракана" утре. Немците са разбили 4:1 Англия на осминафинала, но въпреки това спецовете фаворизират Аржентина заради атомното нападение Тевес-Меси-Игуаин. Само три минути са необходими на Томас Мюлер да открие резултата, докато "гаучосите" застрашават вратата едва след почивката. Германия обаче решава срещата за 6 минути чрез Клозе и Фридрих. Волето на Клозе в края прави падението на Марадона пълно.

Германия 2006, четвъртфинал: Германия - Аржентина 1:1 (4:2 при дузпите)

Паметен мач, в който има всичко. 120 минути не стигат на отборите да се победят, след като Роберто Аяла открива с глава, а Клозе изравнява. Освен дузпи има и огромно меле, останало в историята като Битката за Берлин. Червен картон в блъсканицата получава резервата на Аржентина Леандро Куфре. Иначе при дузпите бъркат Аяла и Камбиасо, докато немците нямат грешка и при четирите си удара.

Англия 1966, групова фаза: Западна Германия - Аржентина 0:0

И двата тима са стартирали с победи, така че точката на "Вила Парк" им стига да останат на върха. Интересното е, че Англия елиминира Аржентина на четвъртфинал, а после бие Германия във финала.

Швеция 1958: Западна Германия - Аржентина 3:1

Носителят на трофея от предния Мондиал започва убедително първенството, въпреки че Аржентина открива рано чрез Омар Корбата. Още на почивката Германия води чрез Хелумт Ран и Уве Зеелер. Последният довършва съперника през второто полувреме с още едно попадение. Мачът ще бъде запомнен повече с факта, че "гаучосите" играят с фланелките на местния "Малмьо", тъй като забравят да си вземат резервния екип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай