Аржентина и Холандия ще спорят за място във финала

Аржентина и Холандия ще спорят за място във финала | StandartNews.com

Аржентина и Холандия ще се борят за място на финала на Световното първенство по футбол в Бразилия.

Първият полуфинален сблъсък между Европа и Южна Америка завърши с унизителна загуба с 1:7 за домакините от Бразилия.

Очакванията са за много оспорван и равностоен двубой.

Според букмейкърите обаче водената от Лионел Меси Аржентина е фаворит за победата. Bet365 оценява шансовете за успех на двукратният шампион в редовното време с коефициент 2.40 при 3.30 за Холандия и 3.25 за равенство. Залози за краен успех на "албиселесте" се приемат при коефициент 1.70, а за "лалетата" - при 2.20.

"Не мисля, че Аржентина е фаворит. Мисля, че в полуфиналите отборите са на едно ниво. Шансовете на двата отбора са 50:50. В тези мачове и късметът оказва влияние. Дано монетата се обърне в наша полза", заяви селекционерът на Холандия Луис ван Гаал преди мача.

И двата отбора преминаха груповата фаза с максимален актив от девет точки, но не впечатлиха с играта си в директните елиминации.

"Лалетата" обаче ще е чувстват далеч по-комфортно срещу Аржентина, тъй като ще могат да използват любимата си стратегия - да приемат играта в своята половина и да разчитат на мълниеносните си контраатаки. Нещо, което не им беше позволено срещу Мексико и Коста Рика, когато трябваше да атакуват постепенно, а това определено не е силната им страна.

Аржентина пък до този момент не се е изправяла срещу отбор, който играе толкова силно на контраатака.

"До момента не показваме всичко, на което сме способни, но това отчасти се дължи на играта на нашите съперници. Срещу Холандия трябва да покажем най-доброто от нашата игра", коментира полузащитникът Хавиер Масчерано.

Според него Аржентина има предимството да разполага в своя състав с Лионел Меси, който може да изведе отбора до световната титла. "Меси е най-добрият футболист. Той ни вдъхва увереност, че можем да станем световни шампиони. Той е играч от друга планета", заяви полузащитникът на Барселона.

Луис ван Гаал обаче няма намерение да концентрира тактиката си върху неутрализирането на Меси. "Играем срещу Аржентина, а не само срещу Меси. Подготвяме стратегията си за отбора, а не за отделните играчи. Така че ще бъдем готови за всеки един играч на Аржентина", заяви той.

"Меси е сред най-добрите футболисти в света", призна Ван Гаал. "За него обаче винаги е било трудно да покаже това в мачовете за националния отбор. Той иска да промени това на този турнир. А ние искаме да го спрем, което ще е сериозно предизвикателство."

Трима играчи на Холандия ще бъдат под въпрос за мача - Робин ван Перси, Рон Влаар и Найджъл де Йонг. Нападателят се оплаква от болки в стомаха, а защитникът има проблем с коляното. И двамата обаче почти сигурно ще започнат като титуляри. Де Йонг също поднови тренировки, след като получи контузия в слабините срещу Мексико.

Големият проблем за Аржентина ще е отсъствието на Анхел ди Мария, който заради травма в бедрото от мача с Белгия вероятно няма да играе повече на мондиала.

В отбора обаче може да се завърне Серхио Агуеро, който пропусна последните два мача заради мускулни проблеми, но според лекаря на тима ще е възстановен за сблъсъка с Холандия.

Двата отбора ще се срещнат за пети път на световни първенства, като Холандия води с 2:1 победи в досегашните мачове.

"Лалетата" печелят с 4:0 във втората групова фаза през 1974 г. и с 2:1 в четвъртфиналите през 1998 г. Единствената победа на Аржентина е във финала през 1978 г. с 3:1 след продължения, а през 2006 г. двата отбора завършват наравно 1:1 в груповата фаза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай