Живите факли не са БГ патент

Живите факли не са БГ патент | StandartNews.com

Д-р Анета Аничкина, психиатър

Никой не може да каже какво е провокирало Лидия Петрова да сложи край на живота си по този начин. Вероятно няма да узнаем какви са мотивите й, защото състоянието й е критично и може да не оживее. Знаем, че има секти у нас, в които се проповядва жертвоприношението в името на някакъв идеал.

Знаем, че семейните проблеми понякога довеждат психичното състояние на човека до патология. Но не може в случая да се каже, както съседът на тази жена заяви, че тя никога не е правила еди-какво си и значи самоубийството й е провокирано от еди-каква си причина. Някак си не е сериозно. Не знам дали политическата обстановка у нас е повлияла на решението й за самоубийство, но социумът и условията, в които живеем у нас, сигурно имат отношение към вземането на този тип решения. Но знаем, че има хора, които живеят тук и не прибягват до подобни крайни решения. Така че не можем да товарим само условията, политиката, семейните взаимоотношения. Обикновено нещата са сбор от много фактори, които са различни за всяка личност.

Но навсякъде се случват такива неща, не само у нас. Не може да се каже, че самозапалванията са български специалитет. Възможно е, ако се даде по-голяма публичност на този случай, да има вълна от самозапалвания у нас. Трябва много телеграфно да се съобщи за случая и дотам, повече да не се публикуват клипове и коментари, какво ли не се изписа в социалните мрежи. Никой не печели от това. Отнемането на човешки живот под каквато и да е форма е престъпно поведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай