Защо държавата е мащеха за талантите

Защо държавата е  мащеха за талантите  | StandartNews.com

Какво направи държавата за Крисия, Хасан и Ибрахим, та да има право да се снима с тях? От няколко дни малките ни таланти стиснаха ръцете на толкова много държавни мъже и жени, че направо има нужда от намесата на Държавната агенция за закрила на детето. Особено когато Народното събрание на свой ред ги "поздрави" с гледането на промените в бюджета. За чест на младите ни музиканти можем да кажем, че те се държаха като истински политици - не показаха умора и неудоволствие въпреки факта, че най-вероятно са били изтощени от участието в конкурс на европейско ниво, до което повечето управници родно производство не биха стигнали.

И въпреки че доскоро едва ли са знаели имената на "видните" люде, чиито ръце им се налага да стискат тези дни.
Не така постъпва държава, която наистина се гордее с талантите си. Тя обикновено не ги привиква на червени килимчета в часове, когато на нея й е угодно да ги вмести в графика си, за да им каже колко са големи. Да, големи са, но не благодарение на политиците ни, а по-скоро въпреки тях. Името на талантливата Крисия нашумя за първи път покрай едно частно тв шоу, което я откри. В него имаше още много талантливи момиченца, с които политиците, слава Богу, няма да се ръкуват. Но няма и да направят така, че тези деца да имат условия да се развиват и талантът им да получава нужното внимание тук, а не някъде навън. Няма да направят така, че талантите на десетки други малчугани във всички области да бъдат открити навреме, те да имат възможност да се обучават при специалисти безплатно, без родителите им да броят луди пари за това, и да получат нужната им трибуна. Държавата ни отдавна се е отказала да работи с талантливи деца, но не и от това да си присвоява успехите им.

Преди известно време шампионите ни по математика от световна величина се снимаха също с управляващите, дори получиха по един лаптоп за награда. Пое ли държавата след това разходите за участието им в следващите олимпиади? Тези дни учителят по физика Тео, на когото дължим десетки талантливи учени във всички точки на света, получи рамо от управляващите, за да намери дом на школата си. Но Тео е един. Къде ще бъде държавата, когато започне да гласува бюджета за образование и наука, в който трябва да бъдат заложени парите, с които учителите като Тео да станат повече? Сигурно пак ще отреже първо от това перо, въпреки че от години политиците пеят в хор как образованието им било приоритет. За последните 25 години държавата направи така, че талантите да могат да пробият само ако зад тях стоят пари или евентуално спонсори, отрано открили способностите на детето. Учителите от Софийската математическа гимназия обикалят и търсят филантропски настроени бизнесмени, за да могат децата да пътуват на състезания, от които обикновено се връщат с медали. Както и със стипендии за най-престижните световни университети. Разбихме системата на детските клубове, кръжоци и детския спорт, където именно се откриват талантите в най-ранния етап. Държавата делегира тази дейност на предавания като Х-фактор и други формати, които напоследък са почти единствената трибуна за музикални дарования, при това на по-късна възраст. Последното ни талантливо поколение във футбола е имало детство във време, когато все още треньорите обикаляха по училищата и откриваха спортните дарби на хлапетата на сравнително ранна възраст. Говорим за поколение, не за единични таланти. След това държавата въобще забрави за масовия спорт и резултатите от това са видими. Вместо да уморяват от скука и да похабяват детството на талантите ни, карайки ги да си играят на възрастни в парламента, да възстановят онова, което от политическо късогледство разбиха. Тогава ще имат право да им стискат ръцете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай