За лесната мишена и рикошет стига

За лесната мишена и рикошет стига | StandartNews.com

Предизборният пиар на гърба на бежанците изби в патриотична истерия

Патриотична истерия, граничеща с шовинизъм, обзе държавата от миналия петък. Инцидентът с починалия афганистанец бе златна възможност за политиците да правят ПР на гърба на бежанците преди изборите.

Защо им трябва да се чака разследването? Цялата работа е, че един "талибанин", "търговската марка" за афганистанците, е бил убит от рикоширал куршум, изстрелян от "наше момче". Точка по въпроса. Те са родени, за да бъдат убивани, ако не там, то може на друго място, например тук.
Но всъщност има ли някаква стойност животът на този афганистанец? През последните дни стана ясно, че няма. Дълго време преди тази случка търсещи закрила са били дехуманизирани. Поради това днес не само че е по-лесно да бъде приета смъртта на този "човек", но и тя да стане повод за радост за някои хора.

В тази страна търсещите закрила явно нямат гръб

Имат права, но те са само на хартия.
Имам познати, журналисти и фоторепортери, които са работили под прикритие на турско-българската граница и са преминавали нелегално, за да отразят какво се случва там. Вярвате ли че, ако един от тях, французин или германец бе заедно с тази група и бе убит вместо този афганистанец, обществената и официалната реакция щеше да е същата?
Не завиждам на правителството. То се намира между чука и наковалнята. От една страна, трябва да стартира прозрачно и сериозно разследване, за да докаже на своите партньори в Брюксел, че е правова държава и като член на ЕС зачита европейските директиви по отношение на човешките права. А от друга едва ли иска да настрои общественото мнение срещу себе си и да ескалира гнева на Гранична полиция, която работи в тежки условия и неведнъж е обвинявала властите, че не се грижат достатъчно за нея. Със сигурност разследването ще се проточи дълго време, но при всички случаи този инцидент ще злепостави България и няма да спре бежанския поток.

В петък вечер имах участие при Милен Цветков във връзка с инцидента. На връщане шофьорът на таксито, с което се прибрах, когато разбра каква е била темата на предаването, ми заяви ясно и категорично: "Даже този полицай да беше го убил от упор, а също и другите 54, евала на него. Те са нарушили закона и си го заслужават". Но тук винаги някой си го заслужава.
Голяма част от хората, особено в провинцията, са на ръба на оцеляването. Безработни и отчаяни.

Техният гняв лесно бива пренасочван към измислен враг

който трябва да понесе отговорността за всички техни неволи. Нима Холокоста не стана възможен заради демонизирането на евреите? В събота в центъра на София на антибежански митинг група младежи скандираха: "Бежанците вън, България за българите".

Има силен опит за тласкане на общественото мнение в антибежанска посока. Главният секретар на МВР Георги Костов настоя няколко пъти да уточни, че бежанците са били млади мъже и в добра физическа форма. Оказа се обаче, че убитият не е точно младеж, а на 56 години. Интересното е как г-н Костов така бързо успя да разбере, че са в добра физическа форма. Дали ги е накарал да тичат, или да правят лицеви опори?

Експертът по национална сигурност, Николай Радулов, изрази възмущението си от това, че Върховният комисариат на ООН осъжда инцидента. Според него това не са бежанци, а наркотрафиканти. Каза го с невероятна лекота. Бившият военен министър Бойко Ноев спомена, че хиляди бежанци са се удавили в Средиземно море и че такива инциденти се случват. Тоест, ако на ден загиват 100 афганистанци от бомбардировки или атентати, какъв ще е проблемът, ако станат 101?
А настоящият военен министър г-н Николай Ненчев заяви, че сред бежанците има криминални елементи и хора, които може да са свързани с терористични групировки. Той е прав и аз го казах няколко пъти преди това. Но защо трябва да го споменава в контекста на инцидента?

Според г-н Валери Симеонов трябва "да сме благодарни, че убитият е само един, а не цялата група". Но да ги убиваме един по един е бавен процес, поради това моят съвет е бежанците да бъдат събрани на един стадион и наведнъж да бъдат разстреляни. По този начин ще предупредим "останалите нашественици" да не се приближават към нашата граница.
Г-н Божидар Димитров стартира подписка за награждаване на полицая Вълкан Хамбарлиев и неговите колеги. Защо е нужно полицаят да бъде награден? За това, че успя по погрешка да убие чужденец в тила? Да беше използвал гумени куршуми, както правят унгарските граничари срещу бежанците, въпреки че унгарската граница е пресечена от над 370 000 души.
И щом г-н Димитров лансира себе си като защитник на родната полиция, защо не съм го чул да коментира унизителното отношение на г-н Сидеров към друг полицай?

Като историк сигурно г-н Димитров знае, че само индианците са имали традиция да защитават сляпо при конфликт всеки член на племето дори преди да разберат дали е виновен, или не. Днес сме в XXI век. Но явно преди изборите всичко е разрешено и простено.

Най-оригинален обаче беше кандидат-кметът на БСП за София Михаил Мирчев. Той измисли нов термин: "афганистански сирийци". Все едно да се казва "български гърци". Но явно за г-н Мирчев всички, които идват от онази черна дупка, наречена Близък изток, си приличат като зърната на китайски ориз.

Бих искал да питам г-н Мирчев, който има желание да стане кмет на град, бил кандидат за европейска столица на културата, кое е това, което прави Европа Европа? Географията и историята ли? Да, но Европа е велика, защото има велика и универсална ценностна система. То и Северна и Южна Корея са съседи, имат обща география, история и етнос. И въпреки това разликата между двете държави е огромна, тя е цивилизационна. Двата лагера вярват в различни ценностни системи. За съжаление има политици в България, които се лансират като европейци само защото страната се намира в Европа, иначе като ценностна система те представляват европейско копие на талибаните, отричат като тях другите, но различното е, че ходят с костюми и вратовръзки. И вместо чай пият бира.

В тези дни стигнах до извода, че за някои хора човек да е фашист вече не е нещо срамно, а въпрос на гордост.
С изключение на президента Плевнелиев, не чух някой да изкаже съболезнованията си към близките на убития. Някъде там той има майка и баща и ако за много хора тук той е потенциална опасност, за тях той е син. Надявам се да може българска медия да пътува до Афганистан, за да ни запознае с близките на този човек, къде е живял и за какво е мечтал. Но в България за преминаващи нелегално няма съболезнования, а засега просто един рикошет. За в бъдеще - не се знае.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай