За хората и кучетата

За хората и кучетата | StandartNews.com

В другите държави бездомните псета ги евтаназират, а у нас ги връщаме на улицата

Антон Гицов

Наскоро двама души бяха нахапани жестоко от озверял питбул в Казанлък. Два месеца преди това, през март, възрастна жена от русенското село Червена беше нападната от питбул. Куче от същата порода ухапа 12-годишна ученичка в дупнишкото село Червен бряг, а ротвайлер налетя на възрастен мъж от Враца. Това са само няколко примери, а те са многобройни. При това често жертвите са приети в болница с риск за живота.

В случая от Враца възрастният човек е спасен от разкъсване благодарение на това, че притеклите се на помощ полицаи са застреляли кучето. Нека си спомним и как преди години ротвайлер умъртви петгодишния Георги Жеков от Варна. Питбулите и ротвайлерите са сред опасните породи кучета. Затова те са забранени в много щати в САЩ, както и в страни като Великобритания, Норвегия, Испания, Германия, Португалия, Полша, Русия, Румъния и много други. Но не и в България.
Не по-малко опасни обаче са бездомните кучета, които често нападат поединично или в глутница случайни минувачи. Преди седем години в разградското село село Сушево беше убито от бездомни кучета 6-годишното момиченце Кристияна Кирилова. В началото на април 2012 г. глутница помияри разкъса и причини смъртта на проф. Ботьо Тачков в "Малинова долина" в София, а три месеца след това по същия начин си отиде и 88- годишният Христо Панков в квартал "Гео Милев".

Удивително и направо необяснимо е защо България вече четвърт век не може да се пребори с бездомните кучета, така както е по света. Улицата не може да бъде дом на кучета, където те са подложени на глад, студ, болести и прегазвани от коли. Американското общество за предотвратяване на жестокостта към животните /ASPCA/, най-голямата организация от този род в света, заявява, че "нежеланите кучета заслужават безболезнена смърт, отколкото да изпитват такива страдания като недохранване, болести или травма". Сродната британска организация RSPCA, най-старата в света, основана през 1824 г., е категорична, че ако едно животно не може да бъде осиновено в период от 7 до 14 дни, трябва да бъде подложено на евтаназия. Международният фонд за съхранение на животните /IFAW/ директно казва, че когато качеството на живота на кучето е компрометирано, то в неговите най-добри интереси е то да се приспи. Същите правила се прилагат в САЩ и почти всички европейски страни.

В съседна Румъния, след като четиригодишно дете бе умъртвено от уличните псета в парк в Букурещ, през 2013 г. беше приет специален закон за безстопанствените кучета. Според него, ако в срок от 14 работни дни такова куче не бъде потърсено или осиновено, то подлежи на евтаназия. В същото време у нас се хвърлят огромни средства за ловене, кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране и връщане обратно на улицата на бездомни кучета, както и за строене на приюти. Вероятно местните власти не смеят да дадат отпор на редица неясно от кого субсидирани псевдозащитни организации, които са наложили порочния метод "кастрирай и върни", като безсрамно твърдят, че той е съобразен с препоръките на Световната здравна организация. Истината е, че СЗО се интересува от бездомните кучета само доколкото те са потенциални преносители на десетки заразни болести, между които кучешкият бяс и в тази връзка се обявява за премахването на кучетата от улиците. Никъде, в никакъв документ, тази организация не прокламира принципа "кастрирай и върни" и не отрича евтаназията.
Затова и изборът между кучетата и хората трябва да е един - в полза на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай