Юрий Шухевич: Това е антисъветска революция

След няколко години Майданът ще е на Червения площад

Юрий Шухевич: Това е антисъветска революция | StandartNews.com

Юрий Шухевич е роден през 1933 г. Борец за свободата и независимостта на Украйна. Лежал в съветските лагери и затвори повече от 30 години. В периода 1990-94 г. оглавява националистическата партия Украинска национална асамблея - Украинска народна самоотбрана.

 

Още един Съветски съюз, вече в умален вид, се разпада - това е краят на съветския свят. Закъсняхме с толкова години, но все пак идва неговият край.

На Евромайдана в Киев действително става антисъветска революция. Украинците са постгеноцидна нация. Голодоморът 'изкуствено предизвикан глад, погубил 3-4 млн. души -б.р.) през 1932-33 г. - това беше геноцид над украинския народ. Казват, че след геноцид нацията преживява травма, за чието преодоляване трябва да минат четири поколения. От 1932-33 г. насам това е четвъртото поколение - на Майдана хората са съвсем млади - 20-25 годишни. Знам как в Русия представят събитията в извратен вид, че там е някакъв ужас. Даже тези, които минават за информирани хора, не могат да разберат защо народът изведнъж бързо се самоорганизира, прояви такава дисциплина, мъжеството стоя невъоръжено под куршумите и не се разбяга - това е удивително. Русия не може да разбере Украйна. Президентът Леонид Кучма имаше една крилата фраза: "Украйна не е Русия". Това е в нашите гени. Нашите предци осъществиха уникално явление в историята като Запорожката Сеч (военно-административен орган за управление на казаците през XVI- XVIII век - б.р.).
Тя просъществува не година-две, а над две столетия. Това е в нашите гени.

Путин действително се страхува. Първата причина за страх: руши се неговата мечта за възстановяването на Съветския съюз. Без Украйна империята е невъзможна. Казват, че лошият пример е заразителен и в Кремъл се боят. След година или две, не мога да кажа след колко, но вярвам в това - когато Украйна се освободи и даде положителен пример, две години по-късно ще пламне Русия. Тогава Майданът ще се случи на Червения площад.

Трябва да се прави разлика между Майдана и опозицията. Какво е опозицията? Това е същата власт. А Майданът - това е въстание срещу цялата съществуваща власт, това е революция.
В началото на мандата си Виктор Янукович се опитваше да изглади разногласията между източната и западната част на

Украйна, като че ли искаше да бъде президент на цяла Украйна. Този период обаче бързо приключи и той си остана президент на Донбас, главатар на донецкия клан. Задачата не е да се върне конституцията от 2004 г. и не просто да се смени бившият президент с друг. Задачата е да променим целия си живот. Тази гнила система трябва да се смени с истинско народовластие.

(Пред радио "Свобода")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
преди 3 месеца

ХАХАХАХАА-ПЪЛЕН ИДИОТ КАТО БАЩА СИ..КАСАПИНА..УКРИТЕ СА НЕНОРМАЛНИЦИ--ПРОМИТИ МОЗЪЦИ..ЛЕНИН,СТАЛИН И ХРУЩОВ ИМ ДАДОХА ТЕРИТОРИЯ ДА СИ ПРАВЯТ ДЪРЖАВИЦА..СКОРО И ТОВА НЯМА ДА ИМАТ ТЕЗИ ХАЗАРСКИ НАСЛЕДНИЦИ

Откажи