Взривявай трудно

Взривявай трудно | StandartNews.com

Държава да провери оръжейният бизнес,за да не плащаме още кръвен данък

Жителите на село Иганово повече от всеки друг знаят какво преживяват днес хората във воюващите държави във Близкия Изток. В рамките на месец те за втори път бяха евакуирани по спешност след канонадата от взривове в складовата база на ВМЗ-Сопот. Първият път във въздуха хвръкна склад с 2000 прясно произведени неуправляеми реактивни снаряди /НУРС/ и 300 гранатомета.

Вчера експлодира друг склад, в който са се съхранявали 500 термобарични /известни и като вакуумни и въздушно-горивни/ гранати. В помещението е имало и спасена продукция от първия инцидент. Слава богу, и при двата инцидента се размина без човешки жертви.

Вариантите в държавния военен завод да се случат две тежки аварии в рамките на месец са четири. Първият е произведените боеприпаси да са били толкова калпави, че да избухват часове след сглобяването им. Вторият е, че са се съхранявали по толкова нескопосан и вреден начин в складовете, че да причинят експлозии. При тези положения би трябвало незабавно ВМЗ да бъде затворен за цялостно преоборудване и обучение на персонала, преди некадърниците да са вдигнали във въздуха завода, Сопот, Иганово или всичко накуп.

Оръжейни експерти посочиха след първата злополука, че трудно се намират квалифицирани кадри, особено след като са закрити специализираните техникуми за обучаване на оръжейници.

Третата възможна причина е и двата пъти да са настъпили злощастни случайности като изскачане на искра, което би било удивително съвпадение. Четвъртият сценарий - саботаж, е и най-плашещият. Бдителните конспиролози в нета, на които и без това не им липсва въображение, за секунди съставиха няколко версии, сред които най-правдоподобно звучат тези за взрив, целящ укриване на кражби и нелегални продажби, а също и вероятно предотвратяване на износа на ракетите и гранатите за някоя от двете воюващи на север славянски страни - Украйна или Русия.

Ако наистина избухналите "адски машини" са били предназначени за близък до нас военен театър, силна е вероятността разузнаването на заинтересуваната страна да е надушило кой произвежда боеприпасите и да успява да ги "утилизира" преди враговете им да са се въоръжили с тях. В такъв случай излиза, че чужди спецслужби провеждат добре планирани диверсионни операции - необезпокоявано проникват в строгоохраняван военен завод и бастисват продукция за милиони. В полза на подобна теория на конспирацията говори и обстоятелството, че и при двете експлозии не е имало работници наблизо

- първият път в събота, а вторият - вчера в 7 часа сутринта преди пристигането на първата смяна. При всички положения би следвало контраразузнавателните служби да проучат въпроса заедно с техническите експерти.
В последните години България се превърна в страната на избухващите оръжейни заводи. През годините взривове разтърсиха Хасковско, Плевенско, Севлиевско, Казанлък, Челопеч, Петолъчката, Горни Лом и други места, като нерядко при тях гинеха хора.

В повечето случаи досега ставаше дума за частни цехове, утилизиращи стари боеприпаси при първобитни условия. Сега обаче страховитите аварии стават в държавния ВМЗ, което говори, че процесите са изтървани на най-високо управленско ниво. Редно е незабавно да се предприемат задълбочени и истински инспекции по всички обекти на военно-промишления комплекс, като безцеремонно се затворят онези фабрики, които не отговарят на съвременните технологии и представи за безопасност. Крайно време страната да спре да плаща кръвен данък и цели населени места да живеят като в Афганистан в условия близки до военните, заради глупостта и алчността на самозабравили се бизнесмени или висши чиновници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай