Война с рейсове в сляпа улица

Война с рейсове в сляпа улица | StandartNews.com

Народното събрание рядко заседава в пълен състав, но затова пък напоследък по околните мегдани гъмжи от народ. Днешното историческо заседание по ветото на президента превърна центъра на София в сюрреалистичен панаир. Улици, институции и храмове, блокирани от полицейски кордони.

Дълги колони от рейсове с участници в контрапротеста, дошли да подкрепят управлението на БСП и ДПС и да изразят недоволството си срещу президента Плевнелиев. От другата страна - опит за обсада на парламента, спонтанно окупиране на кръстовища, игра на гоненица с частите на МВР. И докато "голямото посрещане" на депутатите беше предвидимо, след като живите вериги около законодателния храм станаха ежедневие, то появата на хиляди привърженици на тройната коалиция е напълно нов етап в гражданските вълнения, които люлеят България практически от февруари насам.
Причините за десанта "Бузлуджа слиза в София" са няколко. На първо място хората на БСП и ДПС заеха една част от критично важния периметър около храма "Александър Невски" и не позволиха на протеста да затвори кръга около парламента. По този начин депутатите си осигуриха коридор за изход след края на заседанието и

осуетиха заплахата да бъдат хванати в капан като на 23 юли вечерта.

Освен това Станишев и Местан използваха възможността да приложат доказателства към тезата си, че "София не е България", а кресливото малцинство от "красиви и богати" на жълтите павета вече среща отпора на отрудената и бедна провинция.

"Трудови ръце. Напукани ръце, хора, които не вдигат глава от градината, от нивата, за да напълнят семейния си бюджет. Една такава подкрепа значи много", развълнува се председателят Михаил Миков, след като се прибра в обсадения парламент.

Досега повече от два месеца хилядите полицаи пазеха единствено депутатите от физически досег с протестиращите.
Вчера кордоните разделяха противници и привърженици на правителството. Униформените служители се притесняваха какво би се разразило, ако хилядите сторонници на двете Българии се срещнат лице в лице.

Имаше отделни заблудени представители на двете страни, които бяха попаднали на вражеска територия, но за щастие общуването помежду им се изчерпа с добронамерени спорове, горчиви упреци и солени подигравки. Разцепеният център на столицата показа увеличаващата се пропаст в българското общество. Надеждите на управляващите, че бунтовете ще утихнат, се оказват измамни. Протестът наистина оредя през август, но и в най-слабите си дни не пада под хиляда души. С приключването на ваканционния сезон обаче София неизбежно ще се оживи и препълни с отпочинал народ. По-тревожното е, че не спира ескалацията на напрежението в обществения живот, медиите и социалните мрежи. Тонът на разменените обиди и обвинения става все по-грозен, а всички наченки на диалог угасват безславно.

Изглежда, всички мостове вече са изгорени

Усещането е, че се върви към написаното от поета положение "Два свята, единият е излишен". Нарастващата нетърпимост е съпроводена с постепенно увеличение на използваните и от властта, и от протеста военнотактически маневри. Засега не е ясно дали организирането на контрапротеста в подкрепа на "Орешарски" е единичен акт, или ще се превърне в традиция за всички по-важни парламентарни заседания. Ако се сбъдне второто предположение, България ще стане единствената страна, в чийто парламентарен живот взимат участие ежедневно хиляди граждани, пазени от горе-долу същия брой полицаи. Едните освиркват, другите ръкопляскат, а между тях се гънат изтощените служители на реда. Ще бъдем свидетели как депутати, които идват на работа с военни камиони и рейсове през поредица от кордони, а след работа в случай на нужда ги извеждат с камионетки на жандармерията.

Дано поне се разминем с кървави сблъсъци между лица с различни политически виждания, което не е изключено предвид вървящата война на нерви. Въпросът е дали поддържането на състоянието на тежка конфронтация и на озверели един срещу друг граждани не е сляпа улица. Път без изход, в който разделената нация ще се лута до пълно умопомрачение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай