Вотът срещу Юнкер - голям шум за нищо

Вотът срещу Юнкер - голям шум за нищо | StandartNews.com

Аделина Марини, Страсбург

euinside.eu

Още не изминали и първите сто дни и първата политическа Европейска комисия беше подложена на вот на недоверие заради председателя й Жан-Клод Юнкер - заради аферата "Люкс Лийкс", за която euinside подробно писа. 76 евродепутати - групата на Найджъл Фараж Европа на свобода и пряка демокрация (ЕСПД) и независими, начело с Марин льо Пен - поискаха вота на недоверие.

В аргументите се посочва, че в резултат на агресивните схеми за избягване на корпоративното данъчно облагане в Люксембург, установени в периода, когато Жан-Клод Юнкер е бил премиер, страните членки на ЕС са изгубили потенциални данъчни приходи в размер на милиарди евро. Според авторите е недопустимо човек, който е отговорен за подобни политики, да изпълнява длъжността председател на ЕК. Групата на Фараж се състои основно от членове на неговата Независима партия на Обединеното кралство (UKIP) и представителите на антисистемното движение "Пет звезди" (M5S) на Бепе Грило в Италия. Към искането за вот на недоверие обаче се включиха и независими депутати, представители на евроскептични партии като Националния фронт на Марин льо Пен във Франция и националистичната партия на Геерт Вилдерс в Холандия.

В ЕС вече има прецедент със свалянето на Европейска комисия - тази на Жак Сантер (също бивш премиер на Люксембург и бивш министър на финансите), която подаде оставка заради корупция през 1999-а г. Случаят "Юнкер" обаче е различен и съвсем не еднозначен.

След разразяването на скандала Юнкер избра удобна теза, а именно, че не става дума за нищо незаконно, а за практики, които са на ръба на морала, но се прилагат в много други страни членки на ЕС. Затова, вместо да дава обяснение за ролята си, той наблягаше във всички свои публични изяви на намерението си да се бори за данъчна хармонизация, натъртвайки едновременно с това, че е привърженик на справедливата данъчна конкуренция. Юнкер се яви на специално изслушване в Европарламента, когато изложи подробно своята теза и възгледи, но мнозина евродепутати не се почувстваха убедени.
За свалянето на ЕК са необходими гласовете на две трети от евродепутатите. Гласуването ще бъде в четвъртък, но четири от традиционните политически групи заявиха твърдо намерението си да гласуват против вота на недоверие. Неясна остана позицията на консерваторите.

Съвсем очаквано, лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер заяви пълната й подкрепа за ЕК (Жан-Клод Юнкер е от семейството на ЕНП). Вебер припомни, че данъчната политика е в ръцете на суверенните страни членки, а не на евродепутатите и обвини директно Фараж и Льо Пен за нерешените проблеми на Европа. Той пропусна да отбележи обаче, че изгодните данъчни договорки са ставали по времето, когато Юнкер не е бил "европейски чиновник", а министър-председател на Люксембург. Джани Питела, лидерът на групата на Социалистите и демократите се концентрира в своето изказване върху това какво би станало, ако Комисията бъде отхвърлена. Най-големият проблем е, че ще се отложи приемането на инвестиционния пакет за 300 млрд. евро. Третата най-голяма група в Европарламента - тази на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) - не беше особено сигурна каква позиция да заеме. От името на групата говори полският евродепутат Ричард Легутко, който заяви, че случаят "Люкс лийкс" определено е проблем и Юнкер не е успял да се представи убедително по време на изслушванията му. Според него, "Люкс лийкс" е петно, което ще преследва Юнкер до края на мандата му. Освен това не може той да разследва сам себе си. Ги Верхофстад взриви атмосферата като атакува остро ЕСПД, цитирайки критиките на основателя на Независимата партия на Великобритания Алън Скед. Наскоро г-н Скед заяви, че партията се е превърнала в чудовището Франкенщайн - ксенофобска и расистка партия.

Обединената левица потвърди, че няма да подкрепи вота на недоверие, но подчерта, че проблемът "Юнкер" съществува и не може да бъде отречен. В дебата се включи и Марин льо Пен, която заяви, че става дума за конспирация между многонационални компании и Люксембург.

В края на дебата Юнкер отново взе думата като заяви, че не той е измислил "схемата Юнкер" и за пореден път повтори, че тя се прилага в много страни-членки, с което не се съгласи един от депутатите в групата на ЕСПД Стивън Улф (Великобритания), който посочи, че не се забелязва никоя друга страна-членка да е приютила стотици многонационални компании. Юнкер се обърна към евродепутатите с молба да оставят еврокомисарите на мира. В крайна сметка всички обвинения са адресирани само и единствено към мен.

Ако някой ще си ходи, то това трябва да съм аз, застъпи се той за Комисията си. Дебатът продължи малко повече от час, но беше разочароващ и без решение. Едно от исканията на някои групи - на либералите и Зелените - за създаване на специална анкетна комисия в Европарламента - на практика не може да се реализира, тъй като няма основание за това. Няма данни за извършено престъпление на този етап, а разследването на ЕК под ръководството на еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер все още продължава. Вотът на недоверие ще се гласува в четвъртък, но отсега е ясно, че той няма шанс да успее. Въпреки това, ще е интересно да се види в кои политически групи е имало "бунтовници" (гласували против партийната позиция).

Основните политически групи възприемат доминацията си за даденост, отказвайки да приемат реалността, че възходът на евроскептичните, ксенофобски и националистични партии продължава и ако не бъдат взети адекватни мерки, те може и да доминират следващия парламент. Това е огромен проблем, защото като цяло този тип партии не предлагат алтернатива. Те са просто против - всичко и всички. Но те носят със себе си скандала, а това се харесва на медиите. Точно тук издишат традиционните политически сили, които по време на този дебат затвърдиха убеждението, че за този мандат е сключена голяма сделка, в което не би имало нищо лошо, ако каузата си заслужава. Засега обаче те не успяват да покажат, нито че има кауза, нито че тя си заслужава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай