Вдигане на данъка е игра с огъня

Вдигане на данъка е игра с огъня | StandartNews.com

Предложените от финансовото министерство данъчни промени, сред които и възможността общините да налагат до 2% допълнителен налог върху десетте процента данък върху доходите на гражданите, разбуниха духовете за кратко.
Заради несъгласие в парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че законопроектът с данъчните промени няма да се внася в парламента.

"Стандарт" потърси за коментар икономиста от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов.

Пропадналата идея общините да събират данък доход е псевдоцентрализация

Лъчезар Богданов,
икономист

Вижда се, че опит за увеличение на данъците явно не е толкова лесно да мине у нас и това е хубаво. Всъщност случилото се показва ползата от предварителното обсъждане на различни нови регулации, които се замислят в изпълнителната власт. Нужно е да има период на обсъждане и анализ, за да може да се коментират идеите и, ако е нужно, някои от тях да бъдат спрени още в начален етап. Дебатът дали да се обложат малките ниви и селските градини с данък тече от години в България. Един от принципите в данъчното облагане е, че няма смисъл да се въвежда данък, чието прилагане ще струва по-скъпо от събраните с него приходи. От друга страна, винаги има и аргумент за данъчна справедливост и ако има някакъв данък, той трябва да е хоризонтален, тоест всички, които имат по някакъв признак задължение, то трябва да им бъде наложено. Това са двата аргумента -

да има равно третиране на всички

и че в някои случаи данъците са толкова ниски, че не си струва да се администрират. Аз например имам селски имот с годишен данък 11 лв. Общината прави документ за него, издава, оценява, след което ме известяват по пощата, платежни нареждания, бланки, доказва се и т.н.

От логиката на данъчната администрация това може би е безсмислено. Тя се натоварва с администрирането на данъци, от които на практика няма нетен приход. Проблемът с идеята да се плаща ДДС за служебните GSM-и, лаптопи и коли, ако те се ползват и за лични нужди, е, че сега някак си се обръща тежестта на доказването. Защото и в момента при една данъчна ревизия данъчният орган може да прецени, че даден актив не се използва в стопанската дейност на предприятието за извършване на облагаеми доставки и да не признае данъчен кредит. Въпросът е, че с тази идея се товари бизнесът с презумпцията, че той е виновен и му се налага да доказва разход и че не е виновен. Това е промяната всъщност. Иначе този принцип винаги е съществувал - ако ползваш служебен лаптоп за лични цели, на практика нито разходът може да се отчете, нито да се ползва данъчен кредит. Дори има режим за споделено ползване на данъчен кредит. Ако с един актив извършваш един разход и има и облагаеми и необлагаеми доставки се прави разпределение. Например има болници, в които част от услугите са освободени от ДДС, а останалите - не. Проблемът е, че за пореден път администрацията

показва нежелание да си свърши работата

и иска да наложи този разход с подобен тип мерки върху всички нас - данъкоплатците и предприемачите. Ако все пак се приеме, че общините могат да вдигат данък общ доход до 2 %, е трудно да се прогнозира дали те ще се възползват, защото има доста политика с подобно решение. Хората са свикнали, че имущественият данък, такса битови отпадъци се плаща на общината. А данък общ доход ще се администрира от НАП, така че няма да има усещането, че кметът ти го взима. Всичко се прави с презумпцията да се събират повече пари от хората. Защо това да е хубаво? Аз не мисля, че е хубаво да се събират повече пари от хората. Най-лошото е, че ние не виждаме общините да поемат някакъв ангажимент, срещу който да бъде плащан по-висок данък. Просто допълнителни пари ще влязат в местните бюджети. Да не говорим, че има огромни различия между общините и ще се получи така, че някои ще имат големи приходи, а други - не и пак ще молят министъра на финансите. Това е псевдодецентрализация. По този начин направено е нелеп опит да се претендира, че се прави фискална децентрализация. Децентрализация означава, от една страна, децентрализация и на приходи, и на отговорности, а от друга - да се децентрализира нещо, върху което общината има контрол. Каква е заслугата на кмета на София, че е столица и тук са всички големи компании, администрацията, банките? Принос ли е на кмета на Бургас, че там има море и "Лукоил Нефтохим"? Принос ли е на кмета на Гълъбово, че там е ТЕЦ "Марица-изток", където има служители с по 2 хил. лв. заплата? Разбира се, че не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай