Упражнения по реторика до май

Упражнения по реторика до май | StandartNews.com

София. Докладът на Еврокомисията беше очакван, след като близо 18 месеца нямаше такъв. Ние навлизаме в следващия програмен период и трябваше ЕК да оцени по някакъв начин случващото се в България към този момент. Оценките от доклада обхващат работата на три кабинета. Ако трябва да сме точни, те не оценяват самите кабинети, а техните политики, независимо от противоречивите политически оценки у нас. В крайна сметка стана ясно, че по времето и на тези три кабинета ние продължаваме да не се справяме с някои възлови проблеми като работата на съдебната система, борбата с корупцията, осъждането на високопоставени политици и т.н.

В известен смисъл очаквам резултатите от този доклад да повлияят основно върху дебатите в Народното събрание, т.е. основните политически играчи ще се опитат да го използват, за да се упражняват в реторика. Но от гледна точка на българското общество мисля, че няма да окаже съществено политическо влияние, тъй като, както всички виждаме, тези доклади много отдавна се превърнаха в едно такова противоборство между политическите сили. Съответно тези, които са на власт, без значение кои са, обясняват колко положителен е докладът, а тези, които са в опозиция, обясняват колко е отрицателен. Същият този сценарий сме го наблюдавали и в предишни ситуации при правителството на ГЕРБ, наблюдаваме го и сега.

В този смисъл ние като граждани вече приемаме докладите като една нормална практика на Еврокомисията, която не се използва за намеса във вътрешните работи. Комисията не си позволява да дава оценки, за разлика от тълкуванията на някои политически сили. Затова аз не мисля, че ще има някакъв дългосрочен политически ефект. За да се стигне до някаква промяна, за каквато настоява ЕК, е нужно да има вътрешнополитическо съгласие, т.е. управляващите и опозицията да могат да постигнат консенсус относно това какви реформи трябва да бъдат направени. Подобно нещо не можем да видим на българската политическа сцена.

Вероятно след европейските избори ще се направи нова интерпретация на доклада. Този, който спечели най-много депутатски места, ще го използва като оръжие срещу противниците си. Освен управляващите и опозицията, очаквам и президентът да се включи в публичното обсъждане на резултатите от евродокалада по някакъв начин. Естествено е той да се възползва от създалата се ситуация, тъй като в последно време образът му много избледня на политическия небосклон. Всички виждаме как той през последните няколко месеца нищо съществено не е направил като институция. Още повече, че президентът използва всяка една възможност да се противопостави на управляващото мнозинство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай