Украйна е в мъртва хватка

Нито опозицията може да вземе властта, нито управляващите могат да потушат бунта

Украйна е в мъртва хватка | StandartNews.com

Все още никой няма ясна позиция относно това как точно можем да назовем ситуацията в Украйна. И извънредното положение, и гражданската война са под въпрос. Непрестанно се правят опити за преговори между властта и опозицията. Досегашните срещи според опозицията не са довели до никакъв резултат, а според властта са направили първата крачка към разрешаването на проблема. Какво се случи през последните няколко дни? Силовите структури получиха допълнителни правомощия, свързани с използване на водомети при минусови температури, с използване на гранати и налагане различни ограничение на гражданите. Някои украински анализатори определят ситуацията

като меко извънредно положение

За да бъде обявено същинско, трябва правителството да е взело решение, а мнозина се съмняват, че това би станало. Така че в момента наблюдаваме една непримиримост и в опозицията, и във властта. На площада вече има жертви. Оттук нататък в Украйна предстои да стане и много студено, очакват се температурите да паднат до 25 градуса под нулата. Това още повече ще влоши ситуацията както за протестиращите, които са твърдо решени, че ще останат на площада, докато не бъде взето някакво адекватно решение, така и за самите управляващи, специалните части и полицията. Журналисти, които отразяват събитията от Киев, са на мнение, че гражданската война всъщност вече е факт.

Една от темите на деня в Украйна беше, че президентът на България Росен Плевнелиев е отменил посещението си там, насрочено за месец май. Много са причините за това решение. И заради убитите по време на протестите, и заради продължаващите репресии, и заради това, че не се прогнозира някакво мирно развитие. Той просто се надява украинските власи и опозицията да намерят общ език. В смисъл на пожелания са и евентуални мерки, взети от Европейския съюз. Барозу също говори по този въпрос, но буквално каза, че

не са мислили какво точно могат да направят

Русия предложи своето посредничество между Украйна и ЕС, за да бъде разрешен проблемът, нито самите украинци обаче, нито представителите на ЕС са потърсили тяхната помощ. Очевидно е, че международният натиск ще продължи. Именно заради това вече 4-5 дни не са щурмувани барикадите на площада в центъра на Киев. Един център, който за съжаление, действително прилича на бойно поле с огньове от запалени гуми, включително с един нов катапулт, произведен специално, за да бъдат обстрелвани специалните части и милицията.

Нещата градират непрекъснато и е много интересно как във времето властта се опитва да успокои народа, а опозицията по някакъв начин им се хваща на въдицата. Първоначално протестите бяха за проевропейско бъдеще на Украйна. След това бяха свързани с това, че Янукович не подписа споразумението с ЕС. После пък протестираха срещу ограничителните мерки, които бяха въведени. Опозицията вече твърдо е решила, че единственият начин да се излезе от ситуацията са предсрочни президентски и парламентарни избори. Преди 2 дни обаче на страницата на президента Янукович имаше изявление, според което той все още смята, че има възможност за мирен изход. Но аз не знам какъв ще е той за двете страни, които постоянно се опитват да се надскочат. След втори месец на протести има радикализиране на десницата. Има нови групи, които дори все още нямат лидери, но се смятат за твърде десни или за националистически. Площадът, на който се протестира, се е превърнал в нещо живо, което се променя. Властта също се опитва да се промени, но към този момент не виждам никакво движение.
Целият украински народ ще носи последиците от тези събития. Разделението в обществото продължава. Нито президентът Янукович може да запази властта като непрестанно взима твърди мерки, нито опозицията може да я вземе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай