Удобното алиби "бърнаут"

Удобното алиби "бърнаут" | StandartNews.com

Ватман и акушерка се наместиха в новините през миналата седмица, като създадоха прецедент с историите си. Преди дни пък мъж заля с бензин непозната на гробище и я запали. Ватманът заряза трамвая си в центъра на София, а обзета от лудост акушерка реши да въдворява ред в родилно отделение с казармени методи. Зрелища, които в трите случая бяха възприети като достойни да бъдат направени достояние на голямата публика. Дали трябваше е друг въпрос и тема на друг коментар.

Какво стана с ватмана и акушерката видяхме, защото беше отразено, даже прекалено. Полицията все още издирва свидетели на кюстендилския подпалвач. Но защо това се случи, не разбра никой. А дали и някой си зададе този въпрос? Постъпката на ватмана му взе главата и той бе уволнен, а акушерката тепърва ще обяснява действията си. Че това е първият случай на ватман беглец е сигурно. Все пак не можеш да зарежеш трамвай и това да остане незабелязано. Правосъдие от акушерка виждаме за първи път, но няма гаранция, че досега не се е случвало. Омерта цари сред медицинското съсловие и подобни случаи рядко стават обществено достояние.

Неизвестните до миналата седмица герои от новините са ясен сигнал, че нещо у нас не е наред. Психичното състояние на българите отдавна не е приоритет, може би защото такова е отношението към човешкия фактор. "Лудостта не идва за един миг. Човек в нормално психично състояние не може да извърши това". Така бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева коментира клипа с акушерката, който не препоръчвам да гледате дори и да не сте със слаби нерви. Ако лудостта не идва за миг, то в родилното и градския транспорт са работели луди хора. Такива сигурно се трудят и на други места и ще получат своите минути слава в медиите, когато им дойде времето. Въпросът тогава е къде са гледали "Човешките ресурси", когато са ги назначавали и когато са наблюдавали работата им. Със сигурност не са им обърнали внимание, дори и да е имало нещо нередно, защото в повечето случаи някогашните ТРЗ-та (отдел "Труд и работна заплата") не могат да свикнат, че точно човешкият ресурс е смисълът на тяхното съществуване.

Да, лудостта не идва за миг, защото нищо не започва от днес. Със сигурност двамата герои от новините не са изпаднали в умопомрачение, което, слава Богу, е без фатални последици, от лесен живот. И нека не им лепваме етикета "откачалки", защото са станали такива заради обстоятелствата, а не защото са родени в това състояние. Сигурността на работното място, възнаграждението и отношението са до болка известни. Проблемът е, че подценяването на психическото състояние на българите може да изиграе лоша шега, която, за съжаление, ще се осъзнае късно. Освен това да не намесваме понятието "бърнаут" в родната действителност. Не всяко изпушване е "бърнаут", а и при тези два случая е нелепо използването му.
Отношението и условията на работното място също водят до лудост, макар това официално да не се взема на сериозно и предизвиква усмивка с коментара: "Хайде сега?" Неслучайно на Запад обръщат голямо внимание на понятия като мотивация и тиймбилдинг. Това се прави и у нас, но често е проформа.

За съжаление от историите на ватмана и акушерката поука няма да си вземат техните работодатели. На тяхно място ще бъдат назначени други потенциални "откачалки", но проблемът няма да бъде решен, а просто заметен под килима.
Преди дни приятел ми сподели, че доста често през деня го спохожда мисъл, че ако имал оръжие под ръка, хладнокръвно би отнел не един живот. Колко ли българи са тормозени от подобни черни мисли? Убеден съм, че не се броят на пръсти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай