Неделя,

Учениците не бива да са роби

От: Администратор -
2199
Учениците не бива да са роби
A
A
A

Бизнесорганизациите са притеснени, че новото дуално обучение - учене чрез работа, което се въвежда със Закона за професионалното образование, ще ги натовари с нови тежести по финансиране на практиките на учениците, без държавата да поеме и своя дял. И предложиха: учениците да си платят обучението, ако после не останат на работа в предприятието, в което са практикували. Имат ли право да искат това? "Стандарт" попита председателя на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров.

--------------------------------------
Реформата в професионалното образовани би трябвало да върви заедно с реформата в общото образование. За съжаление в момента и за двете само се говори, а на практика буксуват.

Професионалното образование се отдалечи безкрайно от бизнес средата и стана работилница за професии, далеч от реалната реализация. Така тиражираното от година насам "дуално" обучение е най-ефективното професионално образование, водещи държави с този тип обучение са Германия и Австрия. То се изразява в достатъчен брой практически часове в съотношение до 2/3 от общия брой учебни часове.

У нас сега професионалните гимназии предлагат часове по практика много под половината от общия брой. И сега, както е характерно за България, следва пазарлъкът за това, кой ще осигури средата за практическите часове на учениците. В едни силни икономики като Германия и Австрия не е проблем за бизнеса да финансира подготовката на учениците за квалифицирани работници. В Полша разкриването на професионална паралелка се случва само след намиране на производствено предприятие, което да осигури практиката на обучаемите. Но в България бизнесът като цяло не е набрал икономическа мощ или не е придобил желание да поиска да поеме практиката и реализацията на завършилите ученици.
Държавата, респективно Министерството на образованието и науката, от своя страна иска да започне въвеждането на "дуално" обучение, но без да се ангажира финансово с това, като иска да го вмени на работодателите и бизнеса. Защото за реална реформа в професионалното образование трябват средства, които кореспондират с поне 6% от БВП за образование, срещу сегашните 3% и малко.

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" подкрепя безрезервно започването на реформа в професионалното образование, насочена към подобряването на учебната база на всички професионални гимназии след прецизиране на професиите, по които да се извършва обучение. Въвеждането на "дуално" обучение би било прекрасно, но то може да бъде постигнато с многогодишна национална стратегия за професионалното образование и приемственост между политическите управления на МОН.

Синдикатът приема да се изготви списък с защитени професии, но той да не е спекулативен, а отговарящ на потребностите на бизнеса, балансиран с национална програма за развитие на регионите.
Синдикат "Образование" не приема варианта, всички ученици, които провеждат практика в предприятие, да станат зависими към последното и да заплащат обучението си, ако не продължат в съответното предприятие. Това би ги превърнало в "дуални" роби, а държавата би се превърнала на мащеха към обучаемите. Към предприятията, осигуряващи практика на ученици, държавата може да се прилага адекватни финансови стимули.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички