Църква от вълци

Църква от вълци | StandartNews.com

Синодът подходи по сталински към драмата с бежанците

Как ли се чувстваш, Господи, като виждаш какво се случва с живота, който си създал? Това Го попитах преди двайсетина дни на сръбско-унгарската границата, наблюдавайки нелегалната върволица бежанци, носеща на гръб своето нещастие. Помолих се за тях. Господ помага винаги, но изпраща изпитания, за да провери вярата ни. Убедил съм се. При това неведнъж.
Не така подходиха официалните български Христови войни, които за да не бъдат обвинявани в пасивност, решиха по сталинистки начин да се справят със ситуацията. Един бежанец - един проблем, а оставим ли го отвън - проблем няма да има. Българската православна църква се намъкна в бежанската тема с неадекватност, която отдавна си е заплюла. В деня, когато започна кампанията за местните избори, синодът реши да напомни за себе си с извънредно обръщение по повод кризата с бежанците. На църква от вълци ми заприличаха митрополитите.

Как да ги слушат хората после?

"За бежанците, които вече са тук, е редно като православни християни и като общество да се погрижим доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не. Който е създал повода за този проблем, той да го преодолее, не е редно православният български народ да плаща с цената на изчезването ни като Държава". Това призова синодът и веднага изключи телефоните си, за да избегне друго нашествие, това на журналистическите си въпроси. Словоохотлив духовник обаче в събота сутрин от синия екран без свян започна да разпалва страхове, изваждайки доводи, че няма кой да пази народа от бежанците, защото нямаме армия и полиция. Кому бяха нужни тези изпълнения не стана ясно. Единственото, което като че ли намества пъзела, е призивът на една кандидат-кметица към Църквата да се намеси за бежанците. Преди дни тя се обърна към БПЦ и лично към патриарх Неофит с призив да се отворят към хората, защото в дните, в които бежанската криза тропа на вратата ни и официалната власт не може да вдъхне сигурност, увереност и спокойствие, духовността ни е по-нужна от всякога. "Позволявам си да поискам", каза във Фейсбук тя. Поиска и й беше дадено.

На онези обаче, които хлопат на вратата ни, не
трябва да им се отваря

Така излиза, поне от петъчното извънредно обръщение.
Ваши високи преосвещенства, да призовавате да се отказва помощ и закрила на хора в нужда и на бягащи от война и сигурна смърт хора противоречи на християнските ценности, етика и съвест. Молете се за тях и измолете мир от Господа там, където войната го задушава. А и имайте предвид, че съвременните мъченици са християните в Близкия изток, които заради вярата си биват разпъвани на кръст, подлагани на всякакви мъчения и избивани. И за тях се молете! А и не бежанците са в основата на изчезването на държавата ни.

Как ли се почувства, Господи, като чу какви ги плещят твоите войни в България. А не са ли те онези, които трябва да ни учат, че любовта и човечността постигат онова, на което омразата не е способна?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай