Трябват диалог и нови лидери

Трябват диалог и нови лидери | StandartNews.com

Кампанията у нас е като разговор между глух и ням

Кънчо Стойчев, социолог

Ние вече нямаме нормален политически живот и в този смисъл кампаниите вече нямат никакво значение. Нацията е безкрайно разделена. В момента политиката в България протича като разговор между глух и ням, т.е. няма разговор, няма диалог. Гледаме еднотипни изказвания.

Става политик и казва: "Тези са гадове, ние не сме", става друг и казва: "Не, ония са гадове, ние не сме". От това българският народ разбира само едно - че всички са гадове. Затова аз очаквам ниска активност на тези избори - по-ниска от нормалното за едни европейски избори, като поначало в цяла Европа активността е ниска. Трябва ни смяна на политическия климат, трябва ни рязък завой на всички партии към диалог и по-голяма толерантност, с което не искам да кажа да изчезнат различията между тях, но не е нормално това, че живеем в страна, в която следват само политически монолози, а не диалог. Нито един сериозен проблем на България не може да бъде решен чрез монолог. В този смисъл тази кампания до голяма степен е излишна. Това ще е отново преброяване на едни твърди ядра. Отново ще се събудим на 26-и и ще установим нещо, което прекрасно знаем - че по-голямата част от българския народ е гласувала или за Бойко Борисов, или за Сергей Станишев, защото сборът на двете партии със сигурност ще бъде повече от половината гласували. Отново ще се изправим пред същата ситуация на постоянна война, на монолог. Необходима е промяна на политическия климат в страната. Тази промяна няма да стане, без да се разделим с редица политически лидери и да се тръгне на чисто с много повече диалог.

ГЕРБ и БСП са с много близък резултат, все още не може да се каже коя от тези две партии ще поведе и дали изобщо ще поведе значимо. Колкото до останалите сигурни участници в един Европарламент - има само един такъв сигурен участник и това е ДПС. Най-големи шансове от извънпарламентарните има партията на Бареков, но и там нямаме пълна сигурност, пък камо ли за останалите - Реформаторски блок, АБВ, "Атака" и т.н. Това са все партии, които биха могли да се доберат до бариерата, но тя е височка - 5,88, и към този момент не е сериозно да се твърди дали ще са под нея или над нея. И двете вероятности са налице.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай