Трябва ни разум, а не революции

Орешарски да не жали свещените крави на държавната ясла

Трябва ни разум, а не революции | StandartNews.com

Чудеса в България няма как да станат с идването на ново правителство. От тази гледна точка тъй нареченият план Орешарски е съвсем смислен и разумен. Предлаганите мерки очевидно залагат основните принципи на икономиката - валутен борд, системата за данъчно облагане, които няма да бъдат ревизирани.

Виждаме, че, общо взето, се поддържат ценностите на пазарната икономика - няма да се извършват някакви социалистически революции. Това, към което трябва да се насочи вниманието според мен, е нуждата от сериозна ревизия на държавната администрация. Намаление на този огромен непродуктивен и неефективен апарат. Въобще не виждам да се готви някаква битка със свещените крави, които ядат една огромна част от бюджета. Това са полиция, железници и т.н. Така или иначе този проблем продължава да го има - продължаваме да сме страната в Европейския съюз с несъразмерно най-висока администрация.

Например, щом Швейцария съвсем разумно може да се охранява от 11 700 полицаи, се питам защо не може същата работа да стане и у нас, където работят 50 000 полицаи, а дори не могат да свършат същата работа като тези в Швейцария. Очевидно има нещо, което си заслужава да се разгледа тук. Давали сме примерите за това колко са заетите в държавно управление в Холандия и Швейцария. Става дума за 42 000 души в Холандия и 38 000 души в Швейцария. В България държавните служители са 142 000 души. Това са резултатите, а и се увеличават отгоре на всичкото.

Относно опасенията на Орешарски за увеличение на бюджетния дефицит - това е крайно неправилна насока. Трябва да се увеличат постъпленията в бюджета или да се преразгледат разходите. Но аз съм сигурен, че Орешарски го знае и именно това ще се опита да направи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай