Четвъртък,

"Тих бял Дунав" vs "Христос Возкресе"

От: Администратор -
2853
"Тих бял Дунав" vs "Христос Возкресе"
A
A
A

Две са най-сакралните нощи не само за православните, но и въобще за всички християни - нощта на Рождеството на нашия Господ Исус Христос в плът и на неговото Възкресение. Нощи, в които по принципи би следвало да се забрави за всякаква светска суета, а мислите и чувствата на вярващите да са отправени към предстоящото тайнство.

Не така очевидно мислят днес някои архиереи на БПЦ. И превърнаха святата Пасхална нощ в светско шоу. В което пийналите зяпачи, цъкащи със смартфоните и таблетите, бяха повече от богомолците.

Откъде-накъде наистина, гвардейският оркестър трябваше да удари литаврите и тимпаните, за да гръмне "Тих бял Дунав" точно в момента, когато Негово светейшество патриарх Неофит четеше словата от Евангелието, възвестяващи възкресението на Христос? Подвигът на Ботев и четниците му наистина са възвестили възкресяването на бъдещата българска свобода, но това е съвсем друг подвиг, който наистина е повод за маршове и гвардейци. Последните също стояха нелепо пред вратите на храма "Свети Александър Невски" в очакването на президента Росен Плевнелиев.

Добре е, разбира се, че държавният глава присъства на великденската служба - православието е конституционно закрепено като традиционно вероизповедание. Но пред очите на Господа и князът, и нищият са равни. А като връх на всичко

разноцветните фойерверки направиха да избледнеят огънчетата

на свещичките, запалени от Благодатния огън, които истински вярващите бяха понесли към домовете си. Подобни салюти прозвучаха и в провинцията, което говори, че не става дума за единично престараване на отделен клирик, а за тенденция.
Да, Христос е Цар, но Царството му не е "от мира сего". И да му се отдават почести като на земен владетел си е направо богохулство.

Но очевидно някои в БПЦ така разбират "обновлението" и доближаването до миряните. Нека напомним, че напоследък и изнасянето на чудотворни икони, а и канонизацията на нови светци, какъвто бе случаят със Серафим Соболев, бе придружено с гвардейци и оркестри.

Само че ефектът е обратен. Тръбите на духовата музика по-скоро ще сринат стените на вярата в душите на хората, както тръбите на Исус Навин са сринали стените на Йерихон.

"Когато религията е добра, тя ще се грижи за себе си. Когато тя не може да се грижи за себе си и Бог не смята за подходящо да се грижи за нея и тя се обърне към гражданската власт за подкрепа, това за мен е доказателство, че тя не е наред."
Думите принадлежат на Бенджамин Франклин - един от бащите на американската конституция - първата в света, отделила вероизповеданията от държавата. И така ги е направила наистина по-силни. Без да има необходимост да са подкрепяни от светски ритуали.
Ако БПЦ наистина иска да покаже, че иска да е в крак с времето,

нека по-добре засили социалната

и най-вече образователната си дейност, а не да иска пак държавата да й свърши работа с въвеждането на задължително вероучение в училищата. И да преразгледа отношението си към другите Христови църкви.

Да обявяваш един и половина милиарда души по света, че са еретици, може чисто канонично и да е вярно, но в най-добрия случай, звучи някак нецелесъобразно пред лицето на днешната ислямска инвазия.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички