Търсим план "Б" за "Южен поток"

Търсим план "Б" за "Южен поток" | StandartNews.com

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт (пред БГНЕС)

Международната енергийна среща, която се провежда в "Бояна", е знак, че българските официални лица са осъзнали и сега се опитват да спасят транзитната система на България. С вербално денонсиране президентът на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че до 2016 г. "Турски поток" ще доставя 14 милиарда куб.м. газ на Турция, а от 2020 г. се спира транзитът за Украйна. Това означава, че нашите тръби могат да останат празни. Това са между 500 и 800 км тръби за транзит, през които сега се транспортират около 18 милиарда куб.м. плюс три компресорни станции, които са целеви специално за транзита.
В момента се разиграва "план Б". Ако е истина, че Русия реализира тази версия за "Турски поток" и потекат 47 милиарда куб.м. свободен газ /14 се отклоняват веднага от Люлебургас в посока Истанбул/, то по някакъв начин да се използва капацитетът на нашата система. Това означава да се построят още две компресорни станции и 800 км тръбопровод - т.е. нова газова инфраструктура, която евентуално в рамките на този "план Б", да поеме тези количества газ. Така може да се реализира проектът "Южен поток", но не с входна точка на тръбата на европейска /българска/ територия в Паша дере, а на турска територия край Резово.

България в момента се опитва да привлече Европа при реализацията на "план Б", за да спаси транзитната си система. Нека не забравяме, че София има договор с "Газпром" до 2030 г. за транзит на 18 милиарда куб.м. Простите изчисления показват, че при 120 милиона долара приход от транзитирането на тези количества "синьо гориво", това прави около 1,6 милиарда долара приходи в хазната.

На срещата в "Бояна" присъстват и министрите на енергетиката на страните, които са по трасето на проекта "Южен поток". Явно Бойко Борисов е разбрал, че за да може България да защити своите интереси, тя трябва да консолидира останалите участници в някакъв хор. Може би в момента се работи по вариант, при който отказът на Путин за "Южен поток" да означава пак "Южен поток" през България, но през южната страна. Разходът за тази инвестиция вече няма да е поделен между България и Русия 50 на 50, защото отпада "Газпром", а неговата част ще трябва да бъде поета по плана "Юнкер". Тъй като става дума за привличане на ресурс от Еврокомисията, то тази задача не може да бъде решена при днешната среща. Тази среща е по-скоро по принцип, за да се договори "план Б" за България и почти "план А" за останалите страни и да се уточни процедурите за структуриране на този модифициран проект за "Южен поток".

Ако наистина Европа поеме в рамките на плана "Юнкер" тези 50% в участието на строителството на тръбата, отново ние да обърнем към Путин с искане да промени официалната си позиция, защото преминаването на тръбопровод през България е най-изгодният вариант за Европа. Това трасе е най-икономически целесъобразното от общо трите варианта: 1 - през румънското пристанище Констанца; 2 - "Южен поток" през България; 3 - "Турски поток" през Турция.

Очевидно е, че Русия е доста разярена и това, което прави в момента е на инат. При всички преговори с Москва трябва да се отчитат два фактора. Първият, исторически Русия не е страна, с която може да се разговаря от позицията на диктат. Вторият - руснакът е горд и понеже е нарушено неговото национално достойнство, а това е нещо с абсолютен приоритет за Русия, по тази причина в момента Москва играе на инат. Това трябва да се отчете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай