"Стратфор": Какво ще се случи до 2025-а

"Стратфор": Какво ще се случи до 2025-а | StandartNews.com

Американската разузнавателно-аналитична агенция "Стратфор" публикува глобалните си прогнози за десетилетието до 2025 година.

Представяме ви някои от акцентите.

ЕС ще загуби единното си управление

Евросъюзът няма да може да реши главния си проблем, който засяга свободните търговски зони, които сега са достигнали критическите точки. Единната политика не подхожда на цяла Европа по простата причина, че онова, което е изгодно за едни, може да вреди на други. Евроскептицизмът ще се засилва.

В някакъв смисъл ЕС може да продължи да функционира, но икономически, политически и военно ще се ръководи по-скоро от съюзи между две или няколко държави. Реално единното управление ще престане да съществува. В Германия ще започне икономически спад, който ще доведе до политическа и социална криза. Влиянието на Берлин ще отслабне, а това на Варшава ще нараства. Именно Полша ще бъде държавата, която ще доминира на средноевропейско равнище и ще бъде лидер на антируската коалиция.

За Балканите прогнозата е, че Турция ще засили влиянието си в Близкия изток и на запад към Европа. Тя ще действа с помощта на САЩ.

Русия може да се разпадне

След десет години Руската федерация няма да бъде това, което познаваме днес. Там ще тече процес на разпадане заради невъзможността на Москва да изгради силна икономика, с чиято помощ да поддържа стабилна институционална връзка с различните региони на огромната територия, която влиза в състава на Русия.

Основният проблем на Русия е, че приходите на държавата отиват първо в Москва и чак след това се разпределят към регионалните центрове. Това води до големи разлики по отношение на ресурсите и точно този съветски модел предвещава събития в периода 2015 - 2025 година, каквито светът видя в СССР в периода 1980-2000 година.
Процесите в Русия ще бъдат използвани от Полша, Румъния и Унгария, които ще искат да си върнат региони, поставени под руската шапка на влияние през вековете, но които трите държави считат за свои. Финландия ще иска да си върне изцяло региона Карелия. Русия ще изтърве контрола над Северен Кавказ и Централна Азия.

А далекоизточните територии, ще бъдат повече свързани с Китай, Япония и САЩ, отколкото с Москва. Те също ще търсят различни варианти за независимост от Кремъл.

Всичко ли е загубено за Русия - не, твърдят експертите. Ако Русия проведе успешна експанизионистична политика в икономическо, политическо и дори военно естество, разпад на Руската федерация няма да има. Затова и САЩ опитват да правят съюзи - от прибалтийските държави до България, привличайки в своя орбита заедно с тях колкото се може повече държави извън Алианса.

Криза на средната класа в САЩ

Като най-голямо предимство за САЩ се сочи липсата на зависимост от износа. Само 5% от БВП на САЩ е "податлив на капризите на световното потребление". Съединените щати изнасят едва 9% от своя БВП зад граница и 40% от този износ е за Канада и Мексико. Като предимство се сочи и фактът, че САЩ се обърна към шистовия газ, което предотвратява тотална блокада на американската икономика, подобна на тази от 1973 г., когато имаше ембарго на износа на арабски петрол за Америка.

САЩ спечели и от световната финансова криза. Капиталите на Китай, Русия и ЕС са вложени масово в американски съкровищни бонове.

На 50 години в САЩ идва криза и моментът за такава ще дойде след 2025 година. Този път това ще е кризата на средната класа. И проблемът е, че тази класа не може да задържи стандарта си на живот, отговарящ на термина "средна класа". В момента средният доход е около 50 хил. долара, което позволява да се купи скромна къща и да живее извън пренаселените градове, в по-спокойните предградия. Пред този стандарт има два проблема - първо, липсата на възможност да се купи къща за децата, и второ - преструктурирането на американските корпорации, което подобрява продуктивността, но оставя без работа и без сигурност на трудовия пазар точно средната класа. Засега този процес не се превръща в политическа криза, но ще стане такава в периода 2028 - 2032 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай