Смешен плач за ЦИК

Комисията ще си свърши работата, Бареков с двама евродепутати, ако вотът бе сега

Смешен плач за ЦИК | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов

Драмата около квотите в Централната избирателна комисия започва да ми прилича на някаква маневра за отвличане на вниманието. А от какво точно се отвлича вниманието е друг въпрос. Въпросът кой колко души ще вкара в ЦИК е абсолютно маловажен. Няма никакво значение и от колко членове ще бъде съставена комисията, нито от коя политическа сила са те. Историята е показала, че който има най-големи квоти, той губи изборите.

И обратно, партиите, които отиват на избори без квоти, ги печелят. През 2001 г. Симеон Сакскобургготски нямаше нито един представител в ЦИК и спечели парламентарния вот по категоричен начин. През 2009 г. Бойко Борисов имаше само един член в комисията и също спечели изборите. Натискането за бройките в ЦИК изглежда пълна глупост, освен ако зад него не се крие нещо друго.

Не би трябвало с излъчените квоти да се стигне до трудности и блокиране на работата на комисията. ЦИК е професионален орган и те би трябвало да работят, следвайки строго закона и да не обръщат внимание на тъпите политически ходове, които се разиграват около тях. Пожелавам им успех!

Беше приета и важна промяна в закона - в случаите, когато по един въпрос комисията не успее да събере квалифицирано мнозинство и да вземе решение, то се разглежда като отказ и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. По този начин ЦИК не би могла да блокира изборния процес.

Закъснялото конституиране на комисията обаче ще внесе известно напрежение в работата й. Закъснението няма да се отрази върху организацията на гласуването в чужбина. По принцип този вот е под половин процент от всички гласували. Няма никакво значение нито за изборния резултат, нито за бройката и разпределението на мандатите в Европейския парламент. Единият път бюлетини пуснаха - 4 хиляди, а другия - 12 хиляди. Евроизборите не приличат на националните, тъй като при тях се гласува само на територията на страните от ЕС, няма вот в Турция и в САЩ.

Моята прогноза за европейските избори съдържа два варианта. Първият е 6:5:3:2:1, като разпределението на мандатите е ГЕРБ:БСП:ДПС: България без цензура: Реформаторски блок.

Вторият сценарий е 6:5:3:1:1:1 и при него евродепутат вкарва и АБВ на Георги Първанов.

ГЕРБ ще победи на евровота, но с малка преднина пред БСП.

"България без цензура" на Николай Бареков е твърдо четвърта политическа сила и ако изборите бяха сега, щеше да спечели две места в Европарламента. В националистическия сектор НФСБ има предимство пред "Атака", но е под чертата за Европейския парламент към този момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай