Четвъртък,

Смешен плач за ЦИК

От: Failed to load user -
1574
Смешен плач за ЦИК
A
A
A

Проф. Михаил Константинов

Драмата около квотите в Централната избирателна комисия започва да ми прилича на някаква маневра за отвличане на вниманието. А от какво точно се отвлича вниманието е друг въпрос. Въпросът кой колко души ще вкара в ЦИК е абсолютно маловажен. Няма никакво значение и от колко членове ще бъде съставена комисията, нито от коя политическа сила са те. Историята е показала, че който има най-големи квоти, той губи изборите.

И обратно, партиите, които отиват на избори без квоти, ги печелят. През 2001 г. Симеон Сакскобургготски нямаше нито един представител в ЦИК и спечели парламентарния вот по категоричен начин. През 2009 г. Бойко Борисов имаше само един член в комисията и също спечели изборите. Натискането за бройките в ЦИК изглежда пълна глупост, освен ако зад него не се крие нещо друго.

Не би трябвало с излъчените квоти да се стигне до трудности и блокиране на работата на комисията. ЦИК е професионален орган и те би трябвало да работят, следвайки строго закона и да не обръщат внимание на тъпите политически ходове, които се разиграват около тях. Пожелавам им успех!

Беше приета и важна промяна в закона - в случаите, когато по един въпрос комисията не успее да събере квалифицирано мнозинство и да вземе решение, то се разглежда като отказ и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. По този начин ЦИК не би могла да блокира изборния процес.

Закъснялото конституиране на комисията обаче ще внесе известно напрежение в работата й. Закъснението няма да се отрази върху организацията на гласуването в чужбина. По принцип този вот е под половин процент от всички гласували. Няма никакво значение нито за изборния резултат, нито за бройката и разпределението на мандатите в Европейския парламент. Единият път бюлетини пуснаха - 4 хиляди, а другия - 12 хиляди. Евроизборите не приличат на националните, тъй като при тях се гласува само на територията на страните от ЕС, няма вот в Турция и в САЩ.

Моята прогноза за европейските избори съдържа два варианта. Първият е 6:5:3:2:1, като разпределението на мандатите е ГЕРБ:БСП:ДПС: България без цензура: Реформаторски блок.

Вторият сценарий е 6:5:3:1:1:1 и при него евродепутат вкарва и АБВ на Георги Първанов.

ГЕРБ ще победи на евровота, но с малка преднина пред БСП.

"България без цензура" на Николай Бареков е твърдо четвърта политическа сила и ако изборите бяха сега, щеше да спечели две места в Европарламента. В националистическия сектор НФСБ има предимство пред "Атака", но е под чертата за Европейския парламент към този момент.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички