Ще възродим Троянския манастир

Ще възродим Троянския манастир | StandartNews.com

Велички епископ Сионий,
игумен на Троянския манастир

Днес нашата Света църква преживява време на истинско обновление. Новите митрополитски назначения дават надежда, че тя наистина ще утвърди своята роля като духовен страж на българския народ.

В този ред на мисли, аз приемам моето назначение за игумен на Троянската света обител като една огромна отговорност. Преди всичко вече решихме болезнените кадрови проблеми, възникнали след нелицеприятните новини около манастира. След кончината на архимандрит Августин, двамата други монаси са пуснати в отпуск до решаване на техния казус след отправените обвинения в непристойно поведение, а брат Григорий отиде на лечение във Виена. Негово високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан ми изпрати двама монаси, които до възстановяване на братството да извършват съответните служби - архимандритите Василий и Самуил. Малцина хора знаят, че Троянският манастир е побратимен с атонските "Дохиар" и "Свети Павел". И от 1 май се служи именно по светогорския устав.

Понастоящем в манастира се извършва обновление и почистване на сградния фонд, на дворното място и на храма, тъй като има нужда от нови пространства, които да послужат за посрещането на поклонниците на светата обител. Едно голямо складово помещение ще бъде преустроено в конферентна зала, в която ще се прожектира филм за манастира на туристическите групи и която ще бъде използвана за различни конференции, семинари и друг подобни църковно-обществени инициативи.

Искаме манастирът да се отвори и да се превърне не само в място за поклонение, но и като средище за общуване между вярващите православни, а и не само между тях, а и въобще между всички християни. В момента се почиства и кулата звънарница, която е недовършена. Тя ще бъде изградена и изографисана в общия стил на манастира. Подготвя се и помещение за манастирската канаския, където да се продават сувенири, част от които ще бъдат дело на самите монаси. Ще довършим и крилото за гости, и въобще всичко, което е започнал моят предшественик епископ Григорий. Той е поставил нещата на много здрава основа, затова ще продължа да работя със същите хора и фирми, с които той е започнал тези проекти.

Наш дълг е Троянският манастир да бъде образцов и със силно братство. Защото негови монаси са и покойният дядо Максим и сегашният патриарх Негово светейшество Неофит.

(записа Константин Събчев)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай