Ще има ли компенсация за държавната компания?

Ще има ли компенсация  за държавната компания? | StandartNews.com

Каква беше причината за тази газова истерия не е толкова важно. Може би има някакво обтягане на взаимоотношенията между досегашните дългогодишни партньори "Овергаз" и "Газпром". Това, което нас като общество ни интересува е, че газ за Сашо Дончев може и да няма, но за потребителите на Сашо Дончев ще има, само че от квотата на "Булгаргаз" от "Газпром Експорт" и чрез тръбите на "Булгартрансгаз".

Открити обаче остават два важни въпроса.

Първият е докога "Булгаргаз" ще може да продава газ на клиентите на "Овергаз", защото очевидно сегашната ситуация не може да продължава дълго. Вторият въпрос е "Булгаргаз" ще бъде ли компенсирана за доставените количества синьо гориво за потребителите на Сашо Дончев? Още повече, че сегашната извънредна ситуация нарушава баланса на самия "Булгаргаз". Защото ако договорените от "Булгаргаз" 2.9 млрд. куб. м газ се окажат недостатъчни, което е напълно вероятно в тази студена зима, на каква цена ще купува от "Газпром Експорт" допълнителните 400 млн. куб. м, които получаваше "Овергаз"? И ако, по думите на изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен, вече има договорка с руснаците това да става да същата цена, докога ще важи това споразумение и как може да се превърне в анекс към договора с руската газова компания?

Но най-хубавото в цялата ситуация беше, че държавното ръководство реагира мигновено и адекватно. А сега, след като са гарантирани всички доставки, всички останали въпроси вече могат да се решават в спокойна обстановка.

Добро впечатление ми направи и фактът, че се оказахме много по-подготвени, отколкото бяхме при газовата криза през януари 2009 г. И за пореден път се убедихме, че колкото и да негодуваме срещу държавата, в такива тежки ситуации като недостиг на енергийни ресурси, бедствия и пр., разчитаме единствено на нея!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай