СДС разбуни десния кошер

Петте формации трудно напипват обща формула

СДС разбуни десния кошер | StandartNews.com

Катастрофалните изборни резултати отпреди два месеца за десните партии и непоносимата управленска ситуация за мнозина българи роди Реформаторския блок. В него пет формации - "Движение България на гражданите", ДСБ, "Синьо единство", "Свобода и достойнство" и "Зелените", намериха допирни точки, за да възродят синьото. Въпросът е дали съюзът им ще устои във времето.


Измина само седмица след приемането на обща платформа, около която петте десни партии си стиснаха ръцете. Случилото се през това време се оказа важна проверка за стабилността на съюза, както и за възможността за присъединяване на нови субекти. Пробните камъни за устойчивостта на Реформаторския блок и разширяването на дясното обединение бяха рестартът на СДС и разговорите за нужните промени в Изборния кодекс. Засега десните партии устояха и на двете предизвикателства.

Личностните и идейни различия в дясното обаче ще продължат да тестват толерантността и желанието за обединение на политическите субекти в него. А катализатор на промените безспорно ще бъдат следващите избори.

Първият изпит волно или неволно дойде от новия лидер на СДС Божидар Лукарски. Точно след като загърби ГЕРБ и протегна ръка на десните извънпарламентарно представени партии, той загатна, че има известни резерви към "Движение България на гражданите" и НП "Свобода и достойнство". СДС е най-сходна като идеи със "Синьо единство" и ДСБ, заяви Лукарски и добави, че в ДБГ има и по-подходящи лица за лидер от Меглена Кунева. Сред тях той изброи редица бивши членове на ДСБ и СДС, като Прошко Прошков, Найден Зеленогорски, Тома Биков, Христо Ангеличин. Непремереното изказване даде повод за недоволство сред Реформаторския блок.

Не може да се държиш като слон в стъкларски магазин в политиката, заяви Найден Зеленогорски от партията на Кунева. Той посъветва СДС да бъдат по-внимателни в изказа си и обясни, че не се очаква нов лидер през септември.
Задочналата размяна на реплики обаче не доведе до отказ от разговори между СДС и ДБГ. По-меко на непремереното изказване на Лукарски реагираха от "Синьо единство". Мисля, че в голяма степен тази грешка се дължи на неопитността му, каза Христо Панчугов. От партията на Надежда Нейнски обаче също имат претенции точно към кадровия състав на ръководството на СДС.

Няма как да повярваме, че партията се е променила, докато хората в управителните й органи не са, обясни Панчугов. След като Лукарски стана председател, за негови заместници бяха избрани хора от старото ръководство на партията или близки до него. Единият е бившият лидер Емил Кабаиванов, а другият е братът на Борис Марков - Костадин Марков. Разговори между двете партии обаче тепърва предстоят. Засега от СДС се похвалиха само с проведени срещи и стопляне на отношенията с ДСБ. От "Синьо единство" пък са категорични, че докато СДС не даде уверения, че е срещу ГЕРБ и че няма да се отметне от Реформаторския блок, както от Синята коалиция, няма да си стиснат ръцете.

Личностните междуособици, които като че ли всички се опитват да загърбят, са само едната страна на отношенията между десните партии. По-важната според всички тях са идейните им виждания. Както петте партии от Реформаторския блок, така и СДС изтъкват намирането на общи цели за развитието на страната като основа и причина за създаване или разширяване на едно дясно обединение. Различия тук не липсват, тъй като партиите са в различната скала на дясното. Разстоянието от "Зелените" до ДСБ не е малко. Не е тайна, че ние сме най-вляво, а те най-вдясно, но аз не намирам за адекватна подобна разделителна линия, каза Андрей Ковачев от "Зелените".

Като едни от най-непримиримите различия засега Найден Зеленогорски посочи развитието на ядрената енергетика и добива на шистов газ. За шистовия газ например ДБГ и "Зелените" са против, а сините по-скоро -"за". Различия имаше дори и в позициите за промени в Изборния кодекс, които петте партии обсъждаха през миналата седмица. Ограничаването на предизборната реклама до дебати и определянето на членове за СИК на случаен принцип бяха едни от спорните предложения, които ние подкрепяме, каза Ковачев. Все пак петте партии намериха консенсусно решение. Обединихме се около засилването на мажоритарния елемент в изборите, изчистване на списъците от мъртви души, каза Зеленогорски. Също така от слагането на професионална администрация в ЦИК, СИК и РИК, а не назначаването й на партиен принцип, както и засилване на гражданския контрол, добави Панчугов. Въпреки че СДС не е част от обединението на петте партии, също има сходни точки във вижданията си. Ние не сме за мажоритарни избори, твърди Лукарски.

Новата тема, около която Реформаторският блок ще търси общо становище, е актуализацията на бюджета, който обяви финансовият министър Петър Чобанов. От партията на Кунева вече се обявиха твърдо срещу него. Причината е, че според тях това ще доведе до увеличение на лихвите по кредитите. Най-вероятно тук спорове няма да има и всички ще са срещу актуализацията.

Въпреки че десните партии засега изтъкват като най-важно обединението на база идеи, рано или късно те ще трябва да вземат решение каква форма ще придобие то. Засега вижданията им са доста неопределени. Повечето категорично застават срещу формирането на нов политически субект. Подобен въпрос пред ДБГ и ДСБ изобщо на седи, категоричен беше Зеленогорски. Според Ковачев е спорно дори коалирането при следващите избори.

Част от нашите членове са "за" такава форма, а други са "против", затова ние ще проведем допитване, но засега е рано да се говори на тази тема, заяви лидерът на "Зелените". Корман Исмаилов пък предрече създаването на коалиция, чийто състав ще бъде с повече или по-малко от сегашните пет партии. По-различно е виждането на Панчугов. Личното ми мнение е, че е логично да се стигне и до създаването на нов политически субект, обясни той. Наближаването на изборите ще покаже на кой вариант ще се спре дясното. Засега обаче основната цел на блока остава събарянето на правителството "Орешарски" и очертаването на общи идеи за развитието на страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай