Понеделник,

САЩ се надяват младите хора да остават в България

От: Администратор -
1758
САЩ се надяват младите хора да остават в България
A
A
A

Икономическият растеж ще спре демографския срив

Посланикът на САЩ Ерик Сет Рубин изнесе реч по време на бизнес обяд, организиран от Американската търговска камара в София по теми, засягащи международната търговия и Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Той направи анализ на икономическото и търговско сътрудничество между страната му и България, но и засегна и отношенията между САЩ и Европа въобще и общите предизвикателства пред тях.

Промотирането на икономическия растеж е един от моите водещи приоритети като посланик на САЩ в България. Всъщност в писмото си с инструкции към мен президентът Обама посочва следното: "Нашата сигурност и нашият просперитет са неразривно свързани със сигурността и просперитета на другите държави и нации по целия свят. За да укрепим както националната, така и глобалната икономика, трябва да разгърнем и разширим както търговията, така и финансовото и научно сътрудничество." Ще направя всичко по силите си, за да реализирам тази цел и бих искал да работя с всички вас за постигането й.

Разгръщането на нашето търговско партньорство е важно за бизнеса ни, но то е важно и за народа на България. Заедно с икономическия растеж вървят увеличаването на доходите и просперитетът на всички слоеве на обществото. А и този растеж би могъл да спомогне за преодоляването на демографския срив в България. Искаме да бъдем свидетели как младите хора остават в страната ви, а тези, които са я напуснали, се изпълват с оптимизъм за бъдещето й и изявяват желание да се върнат, да започнат нов бизнес и да бъдат фактор в оформянето на това бъдеще.

В хода на намирането на решение на дългогодишния спор за нашите две американски топлоцентрали на правителството му се наложи да вземе някои трудни и непопулярни решения. Но при вземането на тези решения правителството изпрати мощно послание на инвеститорите както вътре, така и извън страната: България зачита договореностите си и е ангажирана да реформира своя бизнес климат.

От глобалните предизвикателства до тези, които са по-близо до Европа, САЩ и техните европейски партньори стоят рамо до рамо. Даваме си сметка, че Европа е изправена пред множество заплахи и предизвикателства и имаме ангажираността да се присъединим към Европа в разрешаването им. Пред лицето на тези предизвикателства някои кръгове в Европа започнаха да поставят под въпрос жизнеспособността на институциите, изградени след Втората световна война, които постигнаха такива огромни успехи в консолидирането на напредъка, мира и сигурността на континента. Още веднъж ще цитирам казаното от президента Обама в Хановер:
"Вашето постижение - над 500 милиона души, които говорят на 24 езика в 28 държави, 19 държави с обща валута, в единен европейски съюз - си остава едно от най-великите политически и икономически постижения на съвремието."
И именно поради това президентът Обама има толкова недвусмислена позиция относно "Брекзит". По време на неотдавнашното си посещение в Лондон президентът Обама заяви: "Съединените щати искат силна Великобритания за свой партньор. Великобритания е най-могъща, когато участва в ръководството на една силна Европа.

Нашето партньорство с ЕС е силно. То е и незаменимо. България е жизненоважен партньор в това Трансатлантическо партньорство. Поради това ние наскоро посрещнахме в София заместник държавния секретар Тони Блинкен.

Сътрудничеството в областта на икономиката и енергетиката бяха първостепенните приоритети в програмата му по време на всички негови срещи и той призова лидерите на България да продължат с напредъка в областта на реформите.

ТПТИ е най-добрата възможност в рамките на цяло поколение за надграждане на икономическите взаимоотношения между САЩ и ЕС. Вече търгуваме изключително интензивно и взаимно правим солидни инвестиции в икономиките си. Но можем да въведем улеснения в това отношение. Можем да направим така, че дребните бизнесмени от София, Западна Вирджиния, до София, България, да могат да контактуват помежду си през Атлантическия океан, за да намират нови клиенти и да продават повече.

Можем да намалим броя на формулярите, които се изискват по границите. Но какво означава това конкретно за България? Стоки на стойност почти 2 млрд. долара и услуги на стойност почти 1 милиард долара понастоящем са предмет на търговия през Атлантическия океан между САЩ и Европа, и то ежедневно. Ясно е, че търговията между САЩ и България е значително по-малка, но в някои области отбелязваме огромен растеж: наблюдаваме 400-процентен ръст на износа на продукти на химическата индустрия от САЩ за България през последните две години, както и 100% ръст в продажбите на медицинско оборудване.

В България 87% от всички износители за САЩ са малки и средни предприятия, на които се падат почти 40% от стоките и услугите, предназначени за Съединените щати. А БАН направи някои проучвания, според които благодарение на ТПТИ българският износ ще се увеличи с 7,7%, и по подобен начин производителността на труда в страната (измервана в БВП на глава от населението) ще се увеличи с 6,8%.

Нека също така накратко се спра на нещо, което е важно за всички нас - защитата на потребителите. Всички ние искаме да гарантираме достъпа на потребителите до най-високото качество, до най-безопасните и най-ефективни продукти, които могат да се намерят.

Но искаме и да гарантираме, че тези продукти са доставени на цена, която потребителят може да си позволи. Нашите съответни регулаторни органи са въвели стандарти, изисквания за етикетите, прагове на критериите за безопасност и други, за да се гарантира, че защитаваме нашите потребители, нашите работници и околната среда. Трябва да се стремим да хармонизираме съществуващите разпоредби и да си сътрудничим, докато вървим напред и разработваме нови разпоредби. Трябва да избягваме онези различия, които не водят до по-добра защита, а просто до прибавяне на повече разходи.
Има и друга област, в която тази концепция за хармонизация също играе роля и това е в областта на поддръжката на свободен и достъпен интернет, като в същото време се защитават правата на интелектуалната собственост и се гарантира защитата на личната неприкосновеност и поверителност. А това, на свой ред, касае самата същност на иновациите.
Защото къде се случват най-големите иновации, не само в Европа и САЩ, но и по целия свят? Разбира се, онлайн. Дигиталната търговия със стоки и услуги представлява огромна част от нашите икономически взаимоотношения.
Нека също така се спра накратко на една от темите, предизвикващи повече противоречия - земеделието. Има фактори в Европа, както и тук, в България, които всяват страхове, че американският земеделски износ ще залее европейските пазари. Или че САЩ ще принудят Европа да занижи стандартите си по отношение на безопасността на храните. Или че ние ще принудим потребителите в ЕС да купуват храни, съдържащи биотехнологични продукти. Всичко това е твърде далеч от истината. Нека опровергая някои от тези митове.

Първо, според данните на митниците, през 2015 година износът на земеделска продукция от САЩ по целия свят е достигнал стойност над 169 милиарда долара, но земеделският износ от САЩ за Европа е бил на стойност едва 16 милиарда долара. Междувременно, износът на земеделска продукция от ЕС за САЩ е нараснал значително - през 1995 г. е бил на стойност едва около 6 млрд. долара, а през 2014 година е бил на стойност над $21,6 млрд.

Второ, мнозина тук, в Европа, имат грешното убеждение, че американското земеделие се доминира от "ферми фабрики". Това просто не е истина. 96% от земеделските стопанства в САЩ са семейни.

Трето, нито САЩ, нито ЕС имат някакъв интерес от снижаване на стандартите в областта на безопасността на храните. Когато вдигнем летвата, независимо дали се касае за безопасност на храните, опазване на околната среда или защита на потребителите, печелят не само САЩ и ЕС, но и целият свят.

ТПТИ е най-добрата възможност, която имаме, за да укрепим икономическия фундамент на най-важните в света политически взаимоотношения и взаимоотношения в сферата на сигурността - тези, от които зависят глобалният просперитет и стабилност. Ние можем да гарантираме, че САЩ и ЕС ще продължат да служат като първокласен икономически модел за световната общност.

Записа Владислав ПУНЧЕВ


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com