Руски коз в евровота

Отношението към Москва е картата, с която всеки иска да цака

Руски коз в евровота | StandartNews.com

Остават броени дни до официалния старт на предизборната кампания, която ще определи 17-те депутати, които ще представят България в Европарламента. Вече са ясни листите, с които основните играчи на родната политическа сцена ще атакуват Брюксел. "Стандарт" потърси мнения на социолози за съотношението на силите в момента и прогнозите за тенденциите в оставащия месец до вота.

Кольо Колев, Агенция Медиана

Тази кампания за евровота, както и първата такава, ще протече под знака на дебати преди всичко върху вътрешнополитическите проблеми. Наистина този път, разбира се, партиите ще трябва да заявят своята позиция относно кризата в Украйна и съответно линията, която ще защитават техните депутати в Брюксел в контекста на общата политика на ЕС и НАТО по проблема. Но все пак основният дебат ще бъде съсредоточен около вътрешното положение на страната.
Извън всяко съмнение е, че основата битка на 25 май ще бъде между ГЕРБ и БСП.

Партията на Бойко Борисов се надява чрез добър изборен резултат да се стигне до някаква дестабилизация на сегашното статукво и до предсрочни избори, за да се реанимира във властта. За БСП е важно на този вот да надделеят убедително над ГЕРБ и да прекратят ерозията в собствените си редици. Ако успее да го постигне, соцпартията може дори да рискува да отиде на предсрочни избори наесен, за да стабилизира управлението си. Тук обаче прът в колелото на БСП определено може да им постави АБВ. Формацията на експрезидента Георги Първанов наистина успя да нанесе известен удар на БСП и определено ще откъсне леви гласове - недостатъчно, за да спечелят един мандат, но достатъчно да отнемат един от "Позитано". И по този начин да разместят целия политически пъзел.

Що се отнася до останалите партии, особено новите или извънпарламентарните, изборите за тях са изключително важни, защото им дават шанс да се впишат в политическата карта на страната. Това важи особено за "България без цензура", Реформаторския блок и НФСБ. Или казано по просто - тяхната цел е да изпратят поне един депутат в Брюксел. Шансове за това обаче засега има единствено партията на г-н Николай Бареков.

Що се отнася до "Атака" и НФСБ е напълно възможно при битката за един и същ електорат европейските националисти да останат без българско присъствие в редиците си.

В тези избори определено ще се разчита този път на нещо специфично, свързано пак със събитията в Украйна - русофилската карта. В момента най-категоричната поддръжка на Москва и съответната антизападна риторика артикулира "Атака" и по точно нейният лидер Волен Сидеров. Така че именно те биха се възползвали от този тип електорат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай