Ръкостискане с Ердоган и баба Виждан

Ръкостискане с Ердоган и баба Виждан | StandartNews.com

Илхан АНДАЙ

Щом няма как да се задоволи информационният глад какво още и още, са си казали Реджеб Тайип Ердоган и Лютви Местан на 12 септември между 15.00 и 17.00 часа, остава да дешифрираме езика на тялото на родния политик.

И, разбира се, ако можем да подредим пъзела "Защо? И какво следва нататък?", търсейки елемента на издайническите думи в анонса на Лютви Местан за срещата, доколкото е възможно подобно лъсване в лексиката на лидера на ДПС. Пробивът може би по-лесно ще бъде направен между редовете в медийните изяви на другите трима от ДПС, които бяха в резиденция "Чанкая". А може би и от ходовете на Движението в следващите дни, от действията на силни фигури от Партията на развитието и справедливостта (партията на Ердоган), от случващото се в изселническите дружества в Турция.
Логично е да приемем, че 99 на сто е вероятността никога протоколът от срещата "Местан-Ердоган" да не види бял свят. Следва да се примирим, че ще си останем с тълкуването. "Удобното" тълкуване, каквото впрочем се случи след кафето на Лютви Местан и Бойко Борисов в Кърджали.

Онези, които могат да разчитат езика на тялото, на жестовете, на ръкостискането, вече са с една обиколка пред останалите анализатори. Снимката от "Чанкая" говори много.

Не изплуват ли алюзии за султан Сюлейман Великолепни, който приема пашата от имперска провинция на Балканите? Мнозина видяха точно това и не търпят други доводи за друга теза, не искат да виждат и други кадри.
Всъщност, ако разполагахме само с тази снимка, някак си много лесно щяхме да стигнем до описание - римейк в съвремието, от рода на "Шефе, благодарим, че ни прости! И пак ни прие в голямото си семейство".

Да, ама ръкостискането с две ръце и характерната усмивка е нещо като запазена марка при Лютви Местан. Каквото е здрависването с Ердоган в резиденция "Чанкая", същото е и на площадите в Кърджали и Момчилград. Втората снимка го доказва - и при Ердоган, и при Доган, и при бай Сейхан, и при баба Виждан ръкостискането е по един и същи начин. Дали така са го учили родителите му, дали е бил вдъхновен от езика на тялото на мъдър духовник, дали е чел в дебелите книги за първото впечатление, или просто отвътре му идва, е важно само за любопитните, жадни за сензация. Двете снимки ни показват, че и при Ердоган, и при лелята от Кърджалийско, Местан демонстрира, че е радостен от срещите. В случая с избирателката от Източните Родопи лидерът на ДПС сякаш иска да каже "Аз теб не те познавам, но те уважавам заради отрудените ти ръце, знам всички твои проблеми и искам да ти помогна!". Ердоган може и трябва да тълкува ръкостискането на Местан за прямота и изразено желание за пълно доверие от този момент насетне. "Не се познаваме, но никога не е късно да се опознаем и да станем приятели", това може би е знакът на ръкостискането на Местан.

Човекът от Анкара, който в 15.00 часа на 12 септември се обърна към нас с въпрос "В "Чанкая" влиза Лютви Местан, имате ли представа каква е целта на визитата? Държавният секретар на САЩ Джон Кери също е тук?", търсеше страховита сензация. Два часа по-късно се примири, че топновина, съобразно дневния ред в турските медии, няма да се получи, но в знак на благодарност предложи да предостави снимката на психолог, който работи с политици от Меджлиса, и който да коментира.

"Виждам ръкостискане на човек, който е взел максималното, което може да се вземе от човешкото възпитание, религия и политика. Откъм добрата страна, разбира се. Показва уважение към по-висшестоящия, от когото може много да научи, но и нещо полезно да му даде, за да има справедливост в отношенията", каза специалистът.

Ако психологът познаваше Лютви Местан, щеше да използва израза "хигиена в отношенията". Когато обаче му предоставихме и другата снимка, той отбеляза: "Абсолютно същото ръкостискане е! Показва уважение, прави ихтибар (почит, чест, поклон) към жената, която не е направила кариера, но вероятно е отгледала много деца, оцеляла в трудни условия и съхранила доброто, благия характер, усмивката си", написа още психологът и завърши с питане "Местан работил ли е тютюн?". "Да, като дете", гласеше отговорът ни. "Тютюневата нива ражда силни хора. Те знаят цената на живота. Местан показва заслужено уважение към мъдростта", написа още психологът от Анкара.

Уважавам мъдрите, очаквам мъдрост от силния! Това ли са знаците на Лютви Местан от гостната на Ердоган в резиденция "Чанкая"? По-скоро да.

Ще повлияе ли тази среща на изборната активност на изселниците?

Да. Със сигурност ДПС ще увеличи гласовете си, но пресъздаваните драматични картини са по-скоро опит за вдигане на избирателен адреналин и увеличаване на електората на някои партии. Двама бивши министри от кабинета "Орешарски" и един генерал са сигурни депутати от листите на ДПС в столицата, ще има пробив и във Враца, Габрово, Видин. Но всичко това се случи и преди година, когато партията на Ердоган мощно подкрепяше формацията на отцепника Касим Дал (6300 изселници гласуваха за партията на Касим Дал и 41 653 - за ДПС, на миналите парламентарни избори - б. а.).
Ще излезе ли цялата истина за разговорите в "Чанкая"? Със сигурност не.

Ще спечелят ли от тази среща патриотичните и националистически партии у нас? По-скоро да.
А ДПС ще спечели ли? Със сигурност да, но не толкова от срещата, а от удобното тълкувание на националистическите формации, които ще провокират изселници към по-висока активност в южната ни съседка и по-голям трафик към родината в навечерието на Курбан Байрам, чийто втори ден съвпада с изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай