Прокурор за мъртвите души на един адрес

Прокурор за мъртвите  души на един адрес | StandartNews.com

Прословутият предизборен туризъм е напълно незаконен. И това не е заради автобусите с избиратели, пристигащи в дадено селище в деня на вота, а в самия предварителен механизъм, който прави възможни тези разходки. Всеки има право да си смени адреса с друго селище. Но за целта трябва да покаже съответния нотариален акт, че има там имот. Въз основа на това, като наближат изборите, да пусне една молба до местната избирателна комисия и да бъде включен в съответен списък на секцията, където му е адресът. Всичко това е напълно законно. Законно е и ако просто временно работите на друго място. Тогава трябва да посочите адреса на хазаина, но да докажете, че не сте повече от двама души в една стая. Това е по норматив.

Какво става обаче на практика, като наближат общинските избори? В проверките, в които аз съм участвал, на едно място

40 души бяха адресно регистрирани в кочина

в която не може да живее и един човек. На друго място, където бяха регистрирани 50 човека, нямаше дори и кочина. Наистина, заварихме пасяща лапад свиня...

Всички подобни случаи трябва да бъдат давани на прокуратурата. Нека глобят виновните с 1000 лева за всеки такъв фалшив нов жител и всичко това ще секне. Самата прокуратура може да се самосезира да разпореди полицейски проверки при сигнали за подобни фрапантни случаи. В Англия така се оправят с нелегалните емигранти. Там често те сключват фиктивни бракове, за да получат британско поданство. Ами ако три поредни полицейски проверки - забележете, в 4 часа през нощта! - не го заварят на съответния адрес, направо го екстрадират.

Иначе нещата с "мъртвите души" няма да се оправят. А те настина са мъртви души,

точно като крепостните селяни от знаменития роман на Гогол

Защото дори не се регистрират лично, както го изисква законът. Те всъщност и не знаят, че са регистрирани, чак до деня на вота.

Целта на подобни упражнения е ясна - докарват се електорални подкрепления от община А, където победата е повече от сигурна, в община Б, където нещата са на кантар. Защото в местните избори няма значение дали си спечелил, примерно, с 60 на сто или само с 55 на сто кметското място и мнозинството от съветническите места.

А що се отнася до автобусите в самия изборен ден, в това няма нищо незаконно. Тук са регистрирани въпросните мъртви души, тук идват да гласуват. Нито знаят за кого, нито ги интересува. Знаят номера на бюлетината. Формално нарушение на закона няма и това трябва да се разбере от всички - че нарушенията са направени преди изборния ден, а не в него. Тогава вече няма място за шашми, както се смята. Във всяка секция има представители на различните партии, наблюдатели, журналисти, застъпници. Може да бъде извършена някаква измама само ако в това участва цялата избирателна комисия, което е невъзможно на практика. Пък и при броенето на бюлетините нали пак присъстват наблюдатели. Както е невъзможно гласуването на две места. Готов съм да дам 1000 лева на този, който ми докаже, че е гласувал на две места.
Също важи за фантомите в избирателните списъци, които са вече 1,2 млн. Но

и техните гласове не могат да се използват, каквото убеждение има в обществото

Добре - бай Иван е в Аржентина от 30 години, но още се числи в списъка на родното си градче. Добре - договаряте се с всички членове на секционната комисия, с всички застъпници и наблюдатели и гласувате вместо него. Ами опитайте!
Същото важи и за т.нар. менте бюлетини. Имам предвид прословутия скандал в Костинброд. Какво ще направите с такива допълнителни бюлетини? Във всяка секция в списъка има определен брой хора, от които гласуват половината. Няма как да се напълни урната с повече бюлетини и то в полза само на една партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай