Проф. Захариев: Вигенин саботира БСП, ще ни скара с Русия

Проф. Захариев: Вигенин саботира БСП, ще ни скара с Русия | StandartNews.com

Проф. Захари Захариев, председател на Федерацията за приятелство с Русия и държавите от ОНД

Мисля, че изявлението по отношение на председателя на Руската Дума Сергей Наришкин е поредната грешка, която се допуска от българското правителството във връзките между България и Русия. Тази стъпка е логично продължание на това, което се започна преди време с визитата на външния министър Кристиан Вигенен в Киев. Посещението му предизвика не само множество негативни реакции у нас, но бе оценено по подобаващ начин и от властите в Русия. Отказът на визитата на Сергей Наришкин сега е свързан отново с позицията на външното министерство. Имам информация, че председателят на Народното събрание Михаил Миков е имал желание визитата да се осъществи.

Той е консултирал МВнР, но е получил от там категоричен отрицателен отговор. Между другото реакциите в Москва на случилото се са изключително негативни. Те се възприемат от официалните представители на руската държава като знак за вече твърдото присъединяване на България към ястребите в ЕС във връзка с цялостното развитие на отношенията с Москва. Уместно е и да се припомни, че точно заради тази позиция на МВнР и лично на министър Вигенин бе отменена и сесията на Междуправителствената българо-руска комисия. Малко смешно е дори, че тогава именно под давление на МВнР бе предложено сесията да се състои както бе запланувано през април, но на ниско техническо ниво, т.. не по високо от директори на департаменти.

Това, разбира се, е една обида за руската страна. Междувременно остава открит и въпросът кога ще се състои тази среща. В този контекс на мен лично ми е много странно Вигенин да очаква в този низ от събития с определена антируска насоченост да посрещне като свой гост министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, който е поканен от него да посети България по повод 135-та годишнина от установяваването на дипломатическите отношения между двете страни, както и във връзка с една голяма двустранна конференция, която се подготва от Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД заедно с Форума "България-Русия". Първоначално бе прието тази конференция да бъде под патронажа именно на външните министри на двете страни.

Не само да се отбележи по този начин годишнината, но и да започнем един смислен конструктивен диалог за сегашното състояние на отношенията и тяхната перспектива. Мисля, че тези изяви на г-н Вигенин, защото в крайна сметка министърът носи политическата отговорност, не само чрез своя подпис, но и с официалната позиция на ръководеното от него ведомство, се отразяват мнго негативно в политически и в широк обществен план на БСП в навечерието на предстоящите избори за Европарламент. Тези стъпки буквално изяждат част от гласовете, които ние очакваме да получим по време на тези избори.

Защото се получава един странен парадокс, че от една страна БСП гледа на българо-руските отношения като стратегичческо направление на националната политика на България и това го записва във всички документи, а в същото време министър Вигенин, който е член на Изпълнителното бюро на БСП, както и ръководител на Съвета по външната политика и международни връзки на соцпартията, заема такава антируска позиция. Ето защо, пак ще повторя, че е крайно време г-н Вигенин да се определи дали е административна личност в един експертен кабинет и като такъв няма обаче право да ангажира политическата сила БСП или да се оттегли от заеманите от него партийни позиции. Според мен по случая с Наришкин може да се очакват доста негативни реакции от Москва, в чисто политически, но и в икономически план.

Защото това е една обида. Тук не става дума за някаква частна визита на Наришков. Става въпрос за официално прадварително договорено посещение на един от четиримата ръководители на Русия в нашата страна. Ето защо е странно, как Наришкин може да посети Франция, като гост на ЮНЕСКО, а в България не може да се осъществи неговата визита, която носи подчертано междудържавен характер, а не политически знак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай