Право на отговор: СБП не дължи нито лев

Право на отговор: СБП не дължи нито лев | StandartNews.com

Уважаеми дами и господа,

В съботния брой (30.11.2013 г.) на уважавания от нас всекидневник "Стандарт" е публикувана статията "Битката за Пегас". В нея е направен опит да се покаже историята на една от най-достолепните творчески организации у нас - писателската. Какво беше учудването ми обаче, когато прочетох статията, в която са публикувани, меко казано, доста "жълтини", подронващи авторитета на обичания от мен и от хиляди български читатели всекидневник. Най-напред бях стъписана от заглавието на статията, което предизвика у мен голямо недоумение - сякаш е започнала някаква "гражданска война". Искам да ви уверя, че СБП се готви за своето отчетно-изборно събрание, което ще бъде проведено на 18 януари 2014 г. в Салона на НТС (ул. "Раковска") и на което са поканени за участие всички членове на Писателския съюз, а живеещите извън София ще бъдат командировани за сметка на СБП. Тази дата е първата възможна, защото беше необходимо датата, мястото и дневният ред на събранието да бъдат публикувани в "Държавен вестник", каквото е изискването на закона. Именно на събранието ще бъдат издигнати кандидатури за нов председател на СБП и ще бъде направен избор за допълнение броя на членовете на УС, който трябва по устав да бъде съставен от двадесет души писатели, и на контролната комисия. Членовете на СБП са хора сериозни, с достойнство и присъствие в нашия обществен живот. Те могат най-добре да преценят зад коя от кандидатурите да застанат.

След смъртта на непрежалимия председател на СБП Николай Петев Управителният съвет делегира правата като и.д. председател до събранието на главния секретар, писателя Христо Ганов. Той може да бъде намерен по всяко време в сградата на Съюза на ул. "6-и септември" номер 35 в столицата. Затова мисля, че е некоректно в статията да бъдат публикувани намеци от рода на "говори се, че СБП няма пари и е натрупал доста дългове - от неплатени данъци, осигуровки и заплати на администрацията." Някой си говорел, а е много лесно да се потърси връзка с ръководството на Писателския съюз, за да се види каква е истината. А истината e, че СБП няма нито един лев дълг към държавата, че е направен ремонт на творческите бази в Созопол, Варна и Хисар, а десетки български писатели със семействата си са ползвали тези творчески станции. Благодарение на Николай Петев и на усилията на УС на Съюза бяха подпомогнати финансово съюзното издателство "Български писател" и изданията на СБП - списание "Пламък" и в-к "Словото днес". Наистина, проблеми съществуват, но е неетично да се рисува някаква апокалиптична картина за финансови задължения и несъстоятелност. И тук е мястото да се отбележи, че повече от 20 години СБП не получава подкрепа от страна на държавата.

Бих искала да направя и някои поправки в историческата част на материала. Читателите трябва да знаят, че СБП никога не е притежавала къщата "Ламартин" в Пловдив или апартаменти в Пловдив и Смолян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай