Право на отговор: Евромайданът е революция на достойнството

Право на отговор: Евромайданът е революция на достойнството | StandartNews.com

Микола Балтажи, посланик на Украйна

Съгласно указ на президента Порошенко, на 21 ноември Украйна ще отбелязва Деня на Достойнството и Свободата. Именно на този ден миналата година хиляди украинци излязоха на Майдана, за да заявят своя категоричен граждански протест във връзка с отказа на тогавашната власт да подпише спогодбата за асоцииране с ЕС. По-нататъшното драматично развитие на събитията в центъра на Киев и кадрите с убийството на мирни демонстранти буквално шокираха света.

Следователно реакцията на това съдбоносно за украинците събитие, в това число изложена в статията "Достойнство по украински" ("Стандарт", 19.11.2014 г.), не може да не предизвика интерес. Първото и главното, което се набива на очи, е откровената подмяна на понятията. Понеже в указа на президента става дума не за празнуване или национален празник, а за неговото отбелязване. Това са две големи разлики. Естествено, в условията на продължаващата реална военна агресия от страна на Русия, която води до ежедневната гибел на хора в източната част на държавата, не може да иде реч за никакво празнуване. Впрочем, трагичните събития с една година давност завинаги се запечатаха в паметта на украинците. Да не си спомняме за тях би било престъпление пред паметта на героите от Небесната стотица, които дадоха живота си за нашата свобода.

Авторът, който не възприема Революцията на достойнството, свалила корумпираната антинародна власт и извикала страх у управниците на Кремъл, продължава да бъде тревожен от митичните бандеровци и неонацисти, които ужким е породила революцията. А истината е в това, че митът за бандеровците беше измислен от самия Кремъл, за да оправдае анексията на Крим и своята безпардонна военна намеса в Донбас. Истинските неонацисти се разхождат свободно по улиците на руските градове и извършват военни престъпления в Донецка и Луганска област като военни наемници на РФ. И за това ще им се наложи да отговарят пред правосъдието.

Впрочем, учудващо в статията няма никакво споменаване за Русия. Все едно нямаше "зелени човечета" в Крим, все едно днес Русия е спряла да прехвърля активно най-модерни артилерийско-ракетни системи, друго оръжие, техника и военни в Източна Украйна, които подкрепят терористите и убиват украински войници и мирни жители. Все едно няма тотално игнориране на Минските договорености от страна на Кремъл и все едно няма брутално нарушаване на човешките права във временно окупираните територии.

Революцията на Достойнството даде ясен отговор на въпроса откъде идва заплахата за украинската независимост и свобода. Тъй като, изповядвайки в ХХІ век идеологията на реванша, нарушавайки грубо международното право, двустранните договорености и вътрешното си законодателство, руските управници искат да накажат украинците за техния европейски избор. Както през миналия век Сталин по време на Гладомора с помощта на "петата колона" унищожи милиони украинци заради тяхното несъгласие с политиката на принудителната колективизация.

Достойнството е универсална категория. Нея или я има, или я няма. Украинският народ ярко демонстрира достойнството си на Евромайдана, защото той иска да бъде СВОБОДЕН от империите и другите постсъветски и необолшевишки проекти. Без осъзнаването на тази аксиома всеки анализ на актуалните събития в Украйна ще бъде повърхностен и няма да си струва хартията, на която е написан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай