По-солените данъци няма да обновят автопарка

По-солените данъци няма да обновят автопарка | StandartNews.com

В София от доста години се опитваме да увеличаваме събираемостта на местните данъци и такси, а не да увеличаваме размерите им. Така че за мен мотивът, че подобна промяна ще доведе до по-големи приходи за общините изобщо не трябва да е водещ. Много по-уместен е мотивът, че трябва да се насърчава използването на по-екологично чисти превозни средства. Което в по-дългосрочен план е правилен подход.

Виждаме обаче следната слабост - липсва анализ и аргументи как точно това ще помогне за използването на по-екологично чисти автомобили. Само данъчните наказания надали са достатъчен стимул хората да подменят колите си с по-нови. Ефект от гледна точка на подобряване на автомобилния парк съм сигурен, че няма да има, ако увеличението на данъка не е съпроводено и с други мерки. Причината е финансовото състояние на българина. В крайна сметка, ако един човек може да си позволи нов автомобил, няма да кара кола на 15 години. Направихме груба сметка, че с около 60 лв. ще се увеличи данъкът върху старите моторните превозни средства. Може би трябва да се предвиди някакъв преходен период, защото това е голямо увеличение за собствениците на тези автомобили. Според мен трябва да бъде отчетен социалният елемент и постепенно да бъдат въведени и някакви стимули за закупуване на нови автомобили.

Това, което ме безпокои също е, че вече сме октомври, а промяната ще влезе в сила от януари догодина. За мен не е ясно каква е готовността за нея. Опасяваме се, че цялата неуредица ще бъде прехвърлена върху общините. На практика ние не разполагаме до този момент с информация за евростандартите, на които отговорят превозните средства. Тук годината на производство не е определяща. В момента от една и съща година може да се купи автомобил, който отговаря на Евро 4 и такъв, който отговаря на Евро 5. И ако тази информация я няма в документите на автомобила, ние няма откъде да я получим. Не виждаме как в закона ще се уреди това. Доколкото ни беше обяснено, КАТ ще дава наличната обаче информация за евростандарти, на които отговорят отделните транспортни средства. Направихме една бърза справка на автомобилите, които са регистрирани в Столична община. От 88 само в талоните на 27 имаше информация на кой стандарт отговарят.

Така че очакваме законодателят да прояви разум и да предложи текстове, които са добре обмислени. И които предлагат решение, вместо да създават проблеми. Защото иначе през януари общините няма да могат да начислят новите данъци за превозните средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай