Победата на Тръмп сред топрисковете в света

Победата на Тръмп сред топрисковете в света | StandartNews.com

EIU

Победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ е смятана за един от десетте най-големи рискови фактори в света, според Economist Intelligence Unit (EIU), аналитичното звено на списание "Икономист".

EIU предупреждава, че това може да доведе до срив на световната икономика, да увеличи политическите рискове и застраши сигурността на САЩ.

EIU обаче не очаква Тръмп да спечели срещу Хилари Клинтън, считана за "неговия най-вероятен съперник от страната на демократите".

Евентуалната победата на Тръмп се разглежда като по-голям риск, отколкото излизането на Великобритания от ЕС или въоръжен сблъсък в Южнокитайско море.

Сред другите сериозни опасности са забавянето на китайската икономика и дори нейна "катастрофа", както и руската интервенция в Украйна и Сирия като предшественици на нова студена война.

До момента г-н Тръмп дава твърде малко подробности за своята политика, като дори те са променяни постоянно, пише EIU в анализа на глобалните рискове.

EIU използва скала за оценка на рисковете от 1 до 25. Тръмп има рейтинг от 12, който е същият като риска "от растяща заплаха от джихадистки тероризъм, дестабилизиращ световната икономика".

Той е много враждебен към свободната търговия, особено към НАФТА, и постоянно определя Китай като "манипулатор на валутата", посочва EIU. Анализаторите предупреждават, че неговият враждебен тон към Мексико и Китай "може бързо да прерасне в търговска война".

Тръмп призова за изграждане на "голяма, голяма стена" по границата с Мексико, която да бъде платена от мексиканците, за да държи извън САЩ нелегалните имигранти и трафикантите на наркотици.

По време на кампанията си Тръмп се обяви за убиване на семействата на терористите и нахлуване в Сирия, унищожаване на "Ислямска държава" и присвояване на нейния петрол.

Неговите милитаристични тенденции спрямо Близкия изток и забрана на всички мюсюлмани да пътуват в САЩ биха били мощен инструмент за набиране на джихадистки групи, засилвайки заплахата от тях както в региона, така и извън него, пише EIU.

Бизнесменът обаче е все по-близо до спечелване на президентската номинация на Републиканската партия, след като побеждава в повечето проведени до момента първични избори. Тръмп, който няма никакъв опит на политическа позиция, се закани, че неговите поддръжници ще се разбунтуват, ако му бъде отказана номинацията.

Ако обаче той спечели президентските избори, "Икономист" прогнозира подкопаване на вътрешната и международната политика на САЩ.

Враждебността на републиканската йерархия, съчетана с опозицията на демократите, ще блокират много от радикалните политически мерки на Тръмп в Конгреса, смятат от "Икономист".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай