Планините и селският туризъм са шансът ни

Планините и селският туризъм са шансът ни | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов призова българите да карат ваканцията си по родните курорти. Но в същото време апелира към туристическия бранш да предложи по-добро обслужване и по-ниски цени от конкуренцията в Гърция и Турция. Предлагаме две мнения по възникналия спор у нас или при комшиите е по-добре да се почива - на Марта Вачкова и на Калин Вельов.

Марта Вачкова, актриса

На мен ми харесва обръщението на г-н Бойко Борисов, защото той би трябвало да реагира така в момент, който е кризисен за българския туризъм. И ние като българи също би трябвало да имаме такава реакция - да си останем в България. Какво обаче получаваме тук и какво получаваме навън по време на почивката си? Хората на почивка ли отиват в българските курорти или се натоварват още повече? Как въобще можем да сравним нашето море с гръцкото или турското - това е невъзможно. Нашето не е море, нашето е клозет.
Мога да перифразирам казаното от г-н Борисов, като заменим почивката на море с такава на планина. Тогава да - от България по-хубаво няма. Селски туризъм, планински туризъм - това да! Но по никакъв начин никой не може да ме убеди, че мога да имам добра почивка на българското море. Нито един курорт не ме привлича като курорт. Пренаселеност, безумни цени. Какви са тези шезлонги и тези чадъри? Никога няма да отида на такъв плаж, това не е моята почивка. Несравнимо е с условията в Гърция и Турция. Аз обичам да плувам, но не смея да влизам в българското море. Няма човек, който да е ходил през лятото на нашето Черноморие и да не се е разболял, особено малките дечица. Така че аз бих казала "Ходете на планина лятото, това е много по-полезно и имаме прекрасни места". Чистият въздух и красотата им са достатъчно основание да ги изберем. Има страхотни градове и селца, през които могат да се направят незабравими екскурзии. В момента съм в Хасково - ако човек тръгне всеки уикенд да обикаля само минералните извори в България, това е най-хубавата почивка. Това е нашето богатство, не морето. Море ние вече нямаме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай