Първанов забърка буря в чаша вода

АБВ няма да успее да вкара Калфин в Европарламента

Първанов забърка буря в чаша вода | StandartNews.com

Кольо Колев, Агенция Медиана

Инициативата на АБВ за алтернативни листи за евродепутати не е нищо друго освен продължение на битката за лидерския пост в БСП под друга форма. Беше ясно, че Георги Първанов не приема да бъде просто експрезидент, и ще продължава да воюва за място под слънцето като политически фактор. Естествено неговите амбиции са насочени към БСП, от която и произлиза. В сегашната си битка той се възползва от възникналите търкания, които има във всяка голяма партия - в случая от напрежението, което съществува между ръководството на "Позитано" и Ивайло Калфин и Румен Петков. Последният, малко или много, е обиден на Сергей Станишев заради отношението към него, проявено при последните парламентарни избори. И Георги Първанов събира около себе си тези и други подобни недоволни хора, като целта е овладяване на ръководството на партията. Това са непремерени ходове, продиктувани от нежелание да се чака, да се играе дълъг мач.

Друг е въпросът дали експрезидентът е избрал добрия момент. Управляващата БСП и правителството са подложени на доста силен обществен натиск, ситуацията в Народното събрание също е нестабилна. В този смисъл сегашната атака на Първанов към ръководството на партията в момента може да бъде сметната от определени червени активисти като подъл удар в гърба, нанесен в тежък момент. Оттук насетне всичко зависи как ще бъдат оценени като цяло неговите действия в средите на БСП и дали той наистина разполага с толкова много привърженици, колкото си въобразява че има.
Но битката за евролистите и това, което би се случило, ако АБВ не наложи своите кандидатури, не бива да се драматизира. Както и, ако се случи обратното. От доста време при подобна ситуация се пророкува, че ето, БСП се разпада, БСП се цепи и т.н., но не се случва нищо такова. Независимо от всички вътрешни проблеми, тя си остава относително стабилна. Аз се съмнявам, че АБВ има шанс да вкара свой евродепутат, както и че мнозина ще се включат в този проект.

Още по-малки, да не кажа никакви, са перспективите на "Движение 21" на Татяна Дончева. Тя изглежда по същия начин - събиране на недоволни в опит за атака на ръководните постове в партията. Само че там преобладава лявата риторика. Но всички обвинения от рода на това, че ръководството на БСП обслужва едрия капитал, че е загърбило интересите на своите членове и на обикновените хора, са просто смешни. Всяка партия, която иска да се задържи във властта, прави така. Идеята, че политиката е изолирана от икономиката, е безумна. Политиката трябва да се грижи за развитието на икономиката, на бизнес субектите и съответно да играе с тях. Като едновременно следва и грижа за обществения интерес - за намаляване на безработицата, за социална защита на най-бедните. Което няма как да стане без работеща икономика и преуспяващ бизнес. Още повече че наблюдаваме в момента опити на правителството за обръщане именно към една социална политика, за което свидетелства разпределението на бюджета - независимо от ограничените възможности в условията на продължаващата криза.

В крайна сметка всичко ще свърши като буря в чаша вода, без да последват някакви сериозни процеси. Нито АБВ ще роди някаква нова социалдемокрация, нито "Възраждане 21" - нова радикална левица. И двата проекта са еднакво безперспективни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай