Неделя,

Парите за разкопки в специален фонд

От: Администратор -
1040
Парите за разкопки в специален фонд
A
A
A

Сандански. В класацията за откритие на хилядолетието трябва да влезе Археологически резерват "Античен, средновековен и възрожденски град Мелник" в Сандански.

Там най-пълноценно се проследява развитието на жилищната и църковна архитектура от VI до ХIХ в., както и процесът на урбанизация. Сред откритията има шедьоври. Уникални са мелнишките стенописи, икони. Важен е също и Археологически резерват "Острови Св. Иван и Св. Петър", Созопол, с ръководител проф. Казимир Попконстантинов. На трето място бих поставила резерват "Праисторически, антични и средновековни структури в м. Сборяново и до с. Свещари", Исперих.

Уникална е находката там - златното съкровище от т.нар. Омуртагова могила в Свещари. Смятам, че културното наследство трябва да продължи да бъде в центъра на вниманието на държавната политика. Парите, отпускани от Министерство на финансите за теренни археологически проучвания, да се съсредоточат в общ фонд, който да се разпределя на конкурсен принцип. Оценката да се извършва от комисия с непостоянен състав, определена от културното министерство и от НАИМ-БАН. Често археологическите обекти са в горски фонд. Затова е необходимо тези обекти да не се подлагат на предвидените в Закона за горите сложни процедури във връзка със собствеността. В подготовката на Стратегията за културното наследство трябва да бъдат включени експерти археолози.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички