Парите за разкопки в специален фонд

Парите за разкопки в специален фонд | StandartNews.com

Сандански. В класацията за откритие на хилядолетието трябва да влезе Археологически резерват "Античен, средновековен и възрожденски град Мелник" в Сандански.

Там най-пълноценно се проследява развитието на жилищната и църковна архитектура от VI до ХIХ в., както и процесът на урбанизация. Сред откритията има шедьоври. Уникални са мелнишките стенописи, икони. Важен е също и Археологически резерват "Острови Св. Иван и Св. Петър", Созопол, с ръководител проф. Казимир Попконстантинов. На трето място бих поставила резерват "Праисторически, антични и средновековни структури в м. Сборяново и до с. Свещари", Исперих.

Уникална е находката там - златното съкровище от т.нар. Омуртагова могила в Свещари. Смятам, че културното наследство трябва да продължи да бъде в центъра на вниманието на държавната политика. Парите, отпускани от Министерство на финансите за теренни археологически проучвания, да се съсредоточат в общ фонд, който да се разпределя на конкурсен принцип. Оценката да се извършва от комисия с непостоянен състав, определена от културното министерство и от НАИМ-БАН. Често археологическите обекти са в горски фонд. Затова е необходимо тези обекти да не се подлагат на предвидените в Закона за горите сложни процедури във връзка със собствеността. В подготовката на Стратегията за културното наследство трябва да бъдат включени експерти археолози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай