Отвориха ни очите за дарк туризъм

Отвориха ни очите за дарк туризъм  | StandartNews.com

"Пий и не прекалявай! А при спешен случай звъни на 112!". С тази леко шокираща реклама преди три години едно консулство в България предупреди поданиците си, че забавленията трябва да са с мярка. Ден след атентата срещу емблематичния Митьо Очите вероятно рекламата ще звучи така "Гледай екшън на живо и не прекалявай. А при спешен случай звъни на тел. 112".

Дали пукотевицата в Слънчака ще стресне чуждите туристи и ще провали летния туристически сезон, все още не е ясно. При всички положения обаче няма как да са добра реклама масовата стрелба и убийството в увеселително заведение. Да не говорим пък за разходките с брадви на рамо на дебеловрати момчета по улиците на курорта. Всъщност има начин Черноморието да се превърне в магнит за чужденците по един твърде екзотичен начин - чрез т.нар. dark tourism, наложил се като печеливша индустрия по света. За непросветените "dark tourism" означава да пътуваш по света и да посещаваш места, свързани с мрачни случки и най-вече смърт. Към тези атракции спадат исторически бойни полета, местности, пострадали при бедствия, затвори, гробища, сгради, обитавани от духове. Истинска примамка за туристите ще бъде посещение по Черноморието на лобни места на ъндърграунд фигури и взривени концесионери. Отправна точка за подобен тур, разбира се, ще бъде мястото, където бе застрелян Георги Илиев, но има и доста спирки с интересни имена.

В този смисъл "на море с престрелка" може да мине към курортните атракциони като балконинга и алкохолния туризъм. Така dark туристите няма да скучаят в България, защото тук определено има какво да видят и да снимат. Задължително е обаче да са облечени с бронежилетки и да са минали курс по самозащита. А туристическата им застраховка може и да включва "изненадваща стрелба по мишена". Всъщност ловен или туристически сезон откриваме?

Можем да почерпим и от опита на Украйна. Преди две години местните туроператори продаваха пакети за приключенски туризъм във военно време. Срещу разумна цена туристите можеха да посетят зоната на конфликта в Украйна и да се качат на бронирани превозни средства. Желаещите пък можеха да си съберат "сувенири" - гилзи или парчета от развалините, които могат да си приберат у дома. Изобщо всяко зло за добро, както е казал народът.

Само у нас бандитите са медийни звезди

Калин Вельов, музикант

Туристите, които станаха свидетели на престрелката в Слънчев бряг, не би трябвало да са много изненадани. В България такива неща се случват от 90-те години и не са спирали да се случват. Може би в случая с Митьо Очите станалото бе малко по-очевадно, по-брутално, защото бе на много публично място и много масово като участие. Но от друга страна, това не се случва в суперактивния сезон. За късмет той все още не е започнал с пълна сила, така че не виждам да има сериозен проблем.
Естествено не е приятно и със сигурност не е доброто нещо, с което България в този момент да изпъкне. Но мен повече ме притеснява фактът, че повечето медии се занимават вече трети ден с един престъпник. Аз съм живял в Холандия пет години. И там има наркотрафиканти и бандити, но с тях се занимават специализираните органи и медиите не ги възвеличават толкова. А у нас най-големите престъпници станаха най-големите звезди.

Отзвукът е като след терор

д-р Цветеслава Гълъбова,
директор на психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило

Престрелката в Слънчев бряг в психологически план се отразява неблагоприятно на всички, а не само на туристите там, за които МВР изпрати психолози. Все пак става дума за убийство и това естествено води до повишаване на тревожността у хората. Не само свидетелите на екшъна, но и всеки тръгнал или планирал ваканция в Слънчев бряг ще си зададе въпроса: "Дали този кошмар няма да ми се случи и на мен? Дали някой рикоширал куршум няма да улучи и мен?". Затова подобни инциденти според мен се отразяват по-негативно, отколкото един терористичен атентат. Защото атентатите се случват в цял свят, борбата с тероризма е с променлив успех. А тук в един от елитните ни курорти няма никаква сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай