От общата партида не следват равни пенсии

От общата партида не следват равни пенсии | StandartNews.com

Владимир Каролев, икономист

Има логика за предлаганото преразпределение на парите за втора пенсия, което финансовото министерство обяви с последните промени в Кодекса за социално осигуряване. Предложението на ведомството на Владислав Горанов за изчезването на партидите за втората пенсия не е добре обосновано и затова идва и объркването в обществото. Опасенията на хората са, че може да се окаже, че много от пенсионните фондове няма да имат пари да плащат тези пенсии. Сега върви преглед на активите им и като се приключи, ще се види какво е състоянието им и какви механизми да се приложат.

Според промените индивидуалната партида в частен пенсионен фонд ще се закрива при навършване на възрастта за пенсиониране. Натрупаните лични пари на осигурявалите се в капиталовия стълб ще постъпват в обща сметка, от която ще се изплащат вторите пенсии. Така хората, родени след 1959 г., ще получават пенсия според натрупаните вноски, но след пенсиониране ще се губи правото на наследяване на средствата.

На практика средствата по индивидуалните партиди не се национализират, но трябва да бъде удължен срокът за публично обсъждане. Според промените на финансовото министерство в Кодекса за социално осигуряване личните партиди се обединяват в една обща сметка. И не е вярно, че в кюпа ще са поравно. Без този пул може да се окаже, че онези, които живеят по-дълго, може да изчерпят спестяванията си. Затова парите трябва да се управляват по друг начин, когато човек се пенсионира, по-консервативно и в безрискови инструменти.

В страните, в които има такъв начин за спестяване, като се пенсионираш, имаш избор - да си поискаш цялата пенсия, някаква част от нея, или в рамките на няколко години да ти бъде изплатена определена част от спестените пари. Това, че парите отиват в обща партида, не означава, че хората ще вземат равна пенсия. Ако аз съм спестил два пъти по-малко от друг, като се пенсионирам от този стълб, ще получа два пъти по-малко пари.

Въпросът с унаследяването на средствата трябва да се регламентира. Не можеш да унаследиш нещо, което си спестил и вече си изхарчил. Ако остане нещо от твоите индивидуални спестени пари - да, трябва, но ако не остане - не.

Този Кодекс за социално осигуряване е на 16 години и е сменян 100 пъти, само след 2010 година има 47 поправки. Наскоро влезе закон, че всяка промяна трябва да е придружена с оценка на въздействието. Това обаче не е направено. А министър Горанов показа, че е склонен да се вслуша.

/Пред Марица.бг/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай