Ножът в енергетиката е опрял до кокала

Ножът в енергетиката е опрял до кокала | StandartNews.com

Никой не мисли за 40-годишните кабели, които крият опасност от страшна авария

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

Създаването на фонда "Сигурност на електроенергийната система" преди броени дни е факт след няколко опита. Той ще събира 5% от паричните потоци в енергетиката, за да ги пренасочи за стабилизиране на НЕК. Очевидно юристите и експертите са мислили доста и чрез новата структура е намерена точната и неоспорима формула пред институциите.


Ако всички мерки, взети досега, останат в този формат, те няма как да засегнат структурния дефицит в НЕК. Тук въобще не се говори затова, че инфраструктурата е остаряла и с кабели на 30-40 г., което крие опасност от авария при една по-тежка зима. Ако това се случи, последствията в икономически план значително ще надвишат потенциалните разходи. Предложените мерки обаче не отчитат този факт. Предприемат се най-спешните действия за намаляване на тарифния дефицит. По всяка вероятност дълговете на НЕК се ликвидират чрез модела, предложен от КЕВР, но не трябва да забравяме, че той е малко изкривен заради диференцирания подход по отношение на надбавката "Задължение към обществото". Приемам, че дефицитът се ликвидира и с фонда "Стабилност на електроенергийната система". Ето защо решението за създаването му е правилно. Въпреки това не бива да имаме свръхочаквания. Всичко зависи от това дали първоначално заложените параметри или произведеното количество енергия ще бъде употребено.


Неведнъж съм казвал, че проблемите в енергетиката се дължат на силната политическа намеса, а сега те ще се решават точно от политиците. Понеже ножът е опрял до кокала, на практика е привлечен целият експертен потенциал на страната.
Що се отнася до промените в Закона за енергията от възобновяеми източници на енергия /ВЕИ/, те ще доведат и до промяна в експозицията на пазарната енергия. Ключовата дума остане задължително изкупуване, но пазарната цена ще бъде различна. Това от своя страна ще окаже влияние на регулирания сектор, така че от 1 януари 2016 г. предстоят доста интересни неща.
Едно е сигурно - очакванията, че след като преминем към либерализиран енергиен пазар цените ще паднат, няма да се случат.
Не е изключено натискът на свободният пазар да доведе дотам, че поради голямото предлагане на енергия, производителите да свалят цените дори под себестойността. В Калифорния преди близо 15 г. това доведе до срив на системата и последващ двоен скок на цените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай