Нашите туристи са най-незащитените в ЕС

Нашите туристи са най-незащитените в ЕС | StandartNews.com

Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози за туризъм

-Г-н Драганов, в навечерието на майските празници станахме свидетели на фалит на туроператорска компания. Какво ще посъветвате потребителите в такива случаи?

- Потребителите веднага трябва да се обърнат към застрахователната компания. Обслужването става по реда на постъпване на молбите за обезщетение след обявяване фалит от съда.

- Миналото лято фалит на туроператор създаде проблеми на руски туристи у нас. При фалит на български туроператор, ако има български туристи в чужбина, към кого могат да се обърнат и как се разрешава подобен казус?

- България не е подготвила по безспорен начин да защитава икономическите интереси на потребителите, когато става въпрос за организирано пътуване с обща цена. От изявленията на официалните лица както от страна на туроператорския бизнес, така и от Комисията за защита на потребителите, се чувства голяма несигурност дали ще бъдат обезщетени и в каква степен клиентите на фалиралата фирма. Това значи, че България не е изпълнила директива 90314 на ЕС, която категорично казва, че правителството трябва да създаде достатъчна гаранция за защита икономическите интереси на потребителите. Имаме постановление на Министерския съвет, което разпорежда на КЗП да изпълнява евродирективата, но имаме несъвършено по-нататък законодателство и липса на отговорност на комисията да го изпълни докрай.
Тук се наблюдават две неща. Първо, пълна некомпетентност от страна на туроператорския бизнес, който след 2002 г. плаща абсолютно ненужна застраховка, свързана с несъстоятелност. Тези 2 - 3% от тях, които трябва да поддържат ефективен гаранционен фонд, не е създаден. Нещо повече, туроператорският бизнес твърди, че ако такъв фонд бъде създаден, той ще бъде опасен, защото ще се разграби, изпразни, няма да бъде действащ. Това означава, че българският туроператор въобще не познава европейското законодателство и практиката на своите колеги в Англия, Франция, Германия, Белгия, всяка страна от ЕС.

- Какви са ограниченията на застраховка "отговорност на туроператора", за да бъде искан гаранционен фонд?

- Гаранционният фонд в другите страни е в две форми. Едната е ефективен гаранционен фонд, който представлява процент от сумата - оборота на съответния оператор, който се намира в наличност в неговата банкова сметка. Просто банката изпраща писмо до фонда, че тя няма да намалява сумата на туроператора под минимума, който той гарантира. Това са пари на туроператора в негова сметка, лихвите са за него. Втората форма е, когато това минава през застраховател. Той ипотекира имущество на туроператора в размера на гаранцията, която покрива щетите на туристите. Самата гаранция е процент от общия оборот, който реализира туриста. Например "Balkan Holidays" в Англия е представил писмо за банкова гаранция на фонда в размер на 10% от оборота. Ако той има летателна програма в размер на 20 млн. лира, банката гарантира, че парите на туроператора в банката няма да бъдат по-малко от 2 млн. Тоест винаги ще има 2 млн. в банката по сметката на туроператора, с която да се гарантира репатрирането на британски туристи. Въпросът във всяка една от страните в ЕС е уреден така, че в рамките на няколко минути фонда да може да сработи и да гарантира връщането на туристите. В момента, ако има изоставени български туристи в чужбина следствие фалит на туроператор, те самостоятелно трябва да си закупят самолетен билет по редовни цени, след което ще получат обезщетение по чартърни. Тоест те ще загубят разликата, която в някои случаи надхвърля 50%. Освен това няма да им бъдат обезщетени други разходи, които са направили, различни от тези по договора. Английският турист в такъв случай въобще няма да разбере, че неговият туроператор е фалирал, тъй като неговият полет веднага ще бъде рефинансиран от фонда. Единствено българският турист държи пари в чорапа си, равни на сумата на своето пътуване, за да може да се разплаща с хотели, автобуси за трансфери, самолетни билети и след това няма да може да си ги получи обратно.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай