На гости при бога на офшорките

Василиадес е една от четирите фамилии, които въртят милиарди в Кипър

На гости при бога на офшорките | StandartNews.com

Никозия. Кой е митичният адвокат, от когото се страхуват дори и политиците в Кипър? Кой е пълномощникът на големите руски олигарси, почетен консул на друг световен офшорен рай - малката държава на Карибите Белиз? "Стандарт" успя да проникне в най-известната адвокатска кантора в Никозия - тази на Христодолус Василиадес. Не се съмнявайте, че името му е сред хората, които успяват да спасят парите си, когато банките на острова затварят през пролетта.

На 7 март една от фирмите на Василиадес -"Ледра", успява да изтегли общо 4 млн. евро на два транша в полза на "Виктория тръст". На другия ден самата фирма на мастития адвокат тегли и свои 200 000 евро от сметката на адвокатското дружество.

Василиадес е една от четирите големи фамилии в Кипър, които въртят офшорни сметки за милиарди.

За Василиадес 2012 г. е сред най-добрите години - съгражданинът му от Лимасол - Никос Анастасиадис, става президент на Кипър, а един от най-добрите клиенти на кантората му - доскорошният собственик на "Банк Российский кредит" - Бидзина Иванашвили, става премиер на Грузия. Иванашвили е класиран на 153-о място в класацията на "Форбс" за най-богатите хора в света със състояние от 5,3 млрд. долара.

Василиадес е и човекът, който е представител на двете офшорки, свързвани с президента Росен Плевнелиев.

Така и не успявам да видя лично адвокатския гуру Василиадес. Влизам смело в кантората му в най-красивата сграда на ул. "Агиу Павлу" 15 в Никозия. В кантората му работят общо 130 адвокати. Посреща ме дясната му ръка - кипърката Луиза Масониду, която идва заедно със секретарка и още един адвокат. Сега разбирам, че най-цененото нещо в Кипър е анонимността. След 10 минути размяна на любезности зам.-управляващият директор на адвокатската кантора дава да се разбере, че не само няма да каже нищо за която и да е офшорка, но и не смята да ми дава безплатни уроци за това какво е номиниран представител, попечител или секретар на една офшорна компания. Напротив, с кеф ме прехвърлят към идеята, че двете офшорки са прехвърлени в Унгария, в орбитата на Crystal World wide. Собственикът на унгарската компания, която е пълномощник на хиляди офшорки от цял свят, предимно на Сейшелите - Ласло Киш, е повече от бесен - Василиадес лъже. Очевидно интересите на кипърския адвокат са изцяло насочени към руските олигарси и той не иска да бъде връщан 15 години назад във времето.

На тръгване виждам ясно доказателство за мащабното руско присъствие и в адвокатската кантора - във вестибюла стои красив макет на руска атомна подводница клас Delta IV по класификацията на НАТО, която изстрелва ядрени балистични ракети, а 5 от подводниците все още защитават руската държава.

"Моля ви, не звънете повече тук, няма какво да кажем", любезно ме отпращат от офиса на Василиадес. От пазенето на тайни и от управлението на офшорки със сметки за милиарди се печели добре и журналисти могат само да пречат на най-добрия бизнес в Кипър.

През черния март: Изтегли си парите, в понеделник ще е късно

"Великите сили решават съдбата ни, ще резнат от влоговете на всички. Ама богатите си изтеглиха парите", гневи се Никос, който продава цигари и чипс в едно от малките магазинчета, наречени в Кипър киоски. Не че има пари в банката, които да изтегли. Яд го е, че богатите пак са се изхитрили и са успели да спасят авоарите си.

"Кипърците живееха толкова добре, че до последно не вярваха, че добре уреденият им свят може да се срине за една нощ", казва ми българин, който живее от 9 години на острова.

"Мой приятел банкер ми се обади няколко пъти да си изтегля парите, последният беше дори в петък. Но денят ми бе пълен със срещи. Казах му: "Добре де, в понеделник ще дойда". "Абе в понеделник няма да има откъде да изтеглиш, глупак", отговори ми приятелят. Попитах го колко време ще бъдат затворени банките. Между 3 и 10, каза той. Е, щом е Кипър - значи ще са 3, казах аз. И не изтеглих пари, макар да бях останал само с 200 евро кеш, но пък с пълна кредитна карта", припомня си тежката пролет друг нашенец, който живее от 2004 г. в Никозия.

Но немислимото се случило и банките затворили. На следващия ден намалили на 100 евро максималната сума, която можеш да теглиш от банкоматите. На третия ден бензиностанциите спрели да правят транзакции с кредитни карти. Магазините се изпразнили и имало само замразени храни за бързо приготвяне.

"Започнахме да се обаждаме на приятели дали имат изостанало сирене, защото ние имаме спагети. Трябваше да са близо, защото нямахме и гориво в колата", разказва българинът.

Накрая идват спасителни 500 евро от София, които пристигат със самолета на летището в Ларнака. "Дори и с пари, в тези 2 седмици беше трудно да се вдигне купон - магазините бяха празни и имаше само замразени храни", спомня си още нашенецът. Той признава, че финансовият колапс на две от големите банки в Кипър през март е отворил ножицата между бедни и богати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай