Сряда,

Луда седмица за финансовите пазари

От: Администратор -
2402
Луда седмица за финансовите пазари
A
A
A

Една луда, луда седмица за финансовите пазари - това може да се каже за борсовата динамика през изминалата седмица. В понеделник китайският борсов индекс се срина с 8.5%, с нови 7.6 във вторник и със скромните 1.3% в сряда, преди в четвъртък и петък да станем свидетели на кумулативно 10%-но поскъпване, но въпреки това Шанхайският композитен борсов индекс се понижи с 8% за седмицата и затвори при ниво от 3232 пункта. Борсовият срив от понеделник, който прибързано бе характеризиран като "Черният понеделник" от апокалиптиците в действителност се превърна в чудесна борсова възможност за купувачите. В понеделник фондовите борси в Азия, Европа и САЩ регистрираха дневни спадове в рамките на 4-8%, но във вторник и сряда европейските акции и американските им аналози заличиха изтритото и поскъпнаха до нивата от предходната седмица. Основните индекси в Европа и САЩ успяха да завършат седмицата с ръст. Съвсем нормално е да виждаме и дни на разпродажби, даже е здравословно да станем свидетели на корекция в диапазона 10-20% в цените на борсовите компании. През последните няколко години посоката на фондовите пазари бе само нагоре, като редица американски и европейски борсови индекси регистрираха нови исторически максимуми.

Спукването на китайския борсов балон, както и все повечето индикации, че китайската икономика се забавя, са двата основни фактора за низходящата динамика в Поднебесната империя. За последните 12 месеца шанхайският борсов индекс поскъпна от 2200 пункта до 5166 през юни тази година и впоследствие се срина до 2965 пункта, но все още за годината е с 47% над стойността си от началото на периода. Като че ли за китайската икономика няма средно положение, или брутният вътрешен продукт на страната нараства над 7% годишно и икономиката е в цветущо здраве, или икономиката расте по-бавно от 7% годишно и икономиката е изправена пред крах. Много специалисти се съмняват в качеството на китайската статистика, но въпреки прогнозите за ръст на китайския БВП в диапазона 6-6.9% за 2015 и 2016 г. са налице редица индикатори за сериозни икономически проблеми (по-слаби са продажбите на автомобили и на стоки с дълготрайна употреба). Заради забавянето на производствената и икономическата активност като цяло в Китай пазарът на борсово търгувани стоки също е под натиска на продавачите, като някои от борсовите стоки се търгуваха на 16 и повече годишни минимуми в понеделник. Ниските цени на суровините ще имат дефлационен ефект върху икономиките по света. Успокоение на финансовите пазари внесе и политиката на Китайската централна банка, която намали основния си лихвен процент, както и нормата на задължителни минимални резерви, с които цели да стимулира паричното предлагане в страната.

Фючърсите на петрола сорт брент поевтиняха в понеделник до $42.3 за барел, преди да поскъпнат до над $50 за барел в края на седмицата. Златото поевтиня с около 2% за седмицата. Еврото бе припознато от инвеститорите като остров на стабилност и поскъпна в понеделник до $1.17 за евро, но в края на седмицата се търгуваше под $1.12 за евро, регистрирайки седмичен спад от 2%.

Трябва да сме спокойни, че сътресение от ранга на финансовата криза от 2008 г. засега не се задава на хоризонта. Тогава имахме системни частни търговски и инвестиционни банки, които фалираха, други бяха спасявани от централните банки и данъкоплатците, докато сега криза на частните дългове не се задава, а активите при сегашните ниски лихвени равнища се търгуват до голяма степен при оправдани равнища. Светът е в ситуация на свръхликвидност на финансовите системи и на рекордно ниски лихви по депозити, кредити и държавни ценни книжа, т.е. налице са всички предпоставки за формирането на балони в цените на активите и за инфлационен натиск, засега обаче инфлационният натиск отсъства, дори напротив.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички