Луда седмица за финансовите пазари

Луда седмица за финансовите пазари | StandartNews.com

Една луда, луда седмица за финансовите пазари - това може да се каже за борсовата динамика през изминалата седмица. В понеделник китайският борсов индекс се срина с 8.5%, с нови 7.6 във вторник и със скромните 1.3% в сряда, преди в четвъртък и петък да станем свидетели на кумулативно 10%-но поскъпване, но въпреки това Шанхайският композитен борсов индекс се понижи с 8% за седмицата и затвори при ниво от 3232 пункта. Борсовият срив от понеделник, който прибързано бе характеризиран като "Черният понеделник" от апокалиптиците в действителност се превърна в чудесна борсова възможност за купувачите. В понеделник фондовите борси в Азия, Европа и САЩ регистрираха дневни спадове в рамките на 4-8%, но във вторник и сряда европейските акции и американските им аналози заличиха изтритото и поскъпнаха до нивата от предходната седмица. Основните индекси в Европа и САЩ успяха да завършат седмицата с ръст. Съвсем нормално е да виждаме и дни на разпродажби, даже е здравословно да станем свидетели на корекция в диапазона 10-20% в цените на борсовите компании. През последните няколко години посоката на фондовите пазари бе само нагоре, като редица американски и европейски борсови индекси регистрираха нови исторически максимуми.

Спукването на китайския борсов балон, както и все повечето индикации, че китайската икономика се забавя, са двата основни фактора за низходящата динамика в Поднебесната империя. За последните 12 месеца шанхайският борсов индекс поскъпна от 2200 пункта до 5166 през юни тази година и впоследствие се срина до 2965 пункта, но все още за годината е с 47% над стойността си от началото на периода. Като че ли за китайската икономика няма средно положение, или брутният вътрешен продукт на страната нараства над 7% годишно и икономиката е в цветущо здраве, или икономиката расте по-бавно от 7% годишно и икономиката е изправена пред крах. Много специалисти се съмняват в качеството на китайската статистика, но въпреки прогнозите за ръст на китайския БВП в диапазона 6-6.9% за 2015 и 2016 г. са налице редица индикатори за сериозни икономически проблеми (по-слаби са продажбите на автомобили и на стоки с дълготрайна употреба). Заради забавянето на производствената и икономическата активност като цяло в Китай пазарът на борсово търгувани стоки също е под натиска на продавачите, като някои от борсовите стоки се търгуваха на 16 и повече годишни минимуми в понеделник. Ниските цени на суровините ще имат дефлационен ефект върху икономиките по света. Успокоение на финансовите пазари внесе и политиката на Китайската централна банка, която намали основния си лихвен процент, както и нормата на задължителни минимални резерви, с които цели да стимулира паричното предлагане в страната.

Фючърсите на петрола сорт брент поевтиняха в понеделник до $42.3 за барел, преди да поскъпнат до над $50 за барел в края на седмицата. Златото поевтиня с около 2% за седмицата. Еврото бе припознато от инвеститорите като остров на стабилност и поскъпна в понеделник до $1.17 за евро, но в края на седмицата се търгуваше под $1.12 за евро, регистрирайки седмичен спад от 2%.

Трябва да сме спокойни, че сътресение от ранга на финансовата криза от 2008 г. засега не се задава на хоризонта. Тогава имахме системни частни търговски и инвестиционни банки, които фалираха, други бяха спасявани от централните банки и данъкоплатците, докато сега криза на частните дългове не се задава, а активите при сегашните ниски лихвени равнища се търгуват до голяма степен при оправдани равнища. Светът е в ситуация на свръхликвидност на финансовите системи и на рекордно ниски лихви по депозити, кредити и държавни ценни книжа, т.е. налице са всички предпоставки за формирането на балони в цените на активите и за инфлационен натиск, засега обаче инфлационният натиск отсъства, дори напротив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай